Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert hétfőre virradóra az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget nyugati részén – erősítette meg az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának stratégiai kommunikációs központja a Telegram közösségi oldalon.

A támadásról korábban beszámoló média szerint az Olenyivka falu közelében lévő bázis ellen hajtották végre a csapást, amelyben 17 orosz katona megsebesült. Az ukrán légierő azt közölte a Telegramon, hogy az éjjel az orosz erők 12 Sahid drónnal és két H-59 manőverező robotrepülőgéppel támadták Ukrajnát, de az ukrán erők valamennyik a levegőben megsemmisítették.

A déli Odessza megye ügyészsége arról tájékoztatott, hogy az orosz erők csapást mértek a megyeszékhely közelében egy hajójavító üzemre, a támadásban négy munkás megsebesült.

Roman Mrocsko, Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz csapatok éjfél körül csapást mértek a megyeszékhelyre, és az ágyúzások következtében tűz ütött ki egy társasház kilencedik emeletén. A tűzben egy 85 éves nő életét vesztette, egy másik áldozatot pedig égési sérülésekkel és füstmérgezéssel láttak el. Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó később a Telegramon azt írta, hogy Herszont napközben is orosz támadás érte, egy buszra nyitottak tüzet, aminek következtében heten megsebesültek.

Herszon megyében az orosz erők a beriszlavi járásban lévő egyik településre is csapást mértek két irányított légibombával – közölte a régió kormányzói hivatala. A közlemény szerint menekülés közben sérüléseket szenvedett egy nő és egy férfi, mindkettőjüket kórházba szállították. A településen magánházak és egy kápolna rongálódott meg.

Az orosz hadsereg hétfőn nap közben rakétatámadást intézett Zaporizzsja peremvidékén egy település ellen, aminek következtében egy szociális infrastrukturális létesítmény megsemmisült – adta hírül Jurij Malasko megyei kormányzó a Telegramon. Hozzátette, hogy a katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen dolgoznak, áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy a Donyeck megyei Bahmut térségében az orosz csapatok jelentősen megerősítették katonai jelenlétüket, és a védekezésről támadásra tértek át.

Az ellenség akcióit sűrű tüzérségi és aknavetőtűz támogatja. A kamikaze drónok használata folyamatosan növekszik. Ugyanakkor katonáink szakszerű és összehangolt fellépésének köszönhetően az ellenség súlyos veszteségeket szenved, és nem tudja elérni céljait

– hangoztatta Szirszkij. Hozzátette, hogy emellett az orosz csapatok a Harkiv megyei Kupjanszk téréségében is aktívan támadnak, egyszerre több irányba próbálnak előrenyomulni.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg egy nap alatt mintegy 860 katonát vesztett el Ukrajnában, a háború kezdete óta pedig már közel 300 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, 15 harckocsit, 14 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint húsz drónt.