„Információink szerint az orosz hadsereg ténylegesen kivégzi azokat a katonákat, akik megtagadják a parancsok teljesítését” – mondta John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján, amiről a Politico adott hírt.

„Olyan információink is vannak, hogy orosz parancsnokok egész egységek kivégzésével fenyegetőznek, ha azok ukrán tüzérségi tűz elől próbálnak visszavonulni. Elítélendő az, hogy kivégezzék a saját katonáikat, csak mert nem akarták követni a parancsokat. Most pedig egész egységek kivégzésével fenyegetőznek. Ez barbárság!” – jelentette ki Kirby.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában zajló totális inváziója immár a 21. hónapjába lépett, a Kreml erői újabb offenzívába kezdtek a keleti fronton, Avdijivka, Lyman és Kupjanszk környéki ukrán állásokat támadva. A moszkvai erők „több ezer katonát vesztettek el ennek az offenzívának a végrehajtása során, néhányat közülük saját vezetőik parancsára” – állítja a szóvivő.

„Az ukrán erőknek sikerült visszaverniük a támadásokat Avdijivka körül. Október 11. óta Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett ebben az offenzívakísérletükben, köztük legalább 125 páncélozott járművet Avdijivka környékén és több mint egy zászlóaljnyi felszerelést” – összegzett Kirby, hozzátéve, hogy további orosz támadások várhatóak.

Emberhullám-taktika

John Kirby szerint Moszkva a jelek szerint újrakezdte az „emberhullám-taktikát”, vagyis azt, hogy több száz rosszul kiképzett katonát dobálnak az ukrán vonalakra, amelyet a Kreml először a tavalyi téli offenzívában alkalmazott.

„Oroszország újbóli offenzívája kijózanító emlékeztető arra, hogy Putyin elnök nem adta fel azon törekvéseit, hogy egész Ukrajnát elfoglalja. Amíg Oroszország folytatja brutális támadását, támogatnunk kell Ukrajnát” – mondta a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.