A parlamenti vitáról készült felvételeken látható volt, ahogy az ellenzék egyik tagja a Georgiai Álom  Demokratikus Georgia kormánypárt egyik képviselőjét fejen üti. Ennek nyomán verekedés tört ki a honatyák között, és meg is szakították az élő parlamenti közvetítést.

törvényhozás napirendjén egy olyan szabályozás vitája szerepelt, amelynek értelmében minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről szerző civil szervezetnek hatósági nyilvántartásba kell vetetnie magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják őket.

A törvény eredeti változatában még az ilyen szervezeteket „külföldi ügynökként” kellett volna regisztráltatni, a mostani változat azonban már olyan szervezetekről szól, „amelyek egy külföldi hatalom érdekeit képviselik” – számolt be róla az MTI.

A tbiliszi törvényhozás épülete előtt hétfőn több tucat ember tüntetett az Oroszországban 2012 óta hatályos hasonló jogszabály mintájára készült törvénytervezet elfogadása ellen. Sokan uniós zászlókat lengettek, és azt skandálták:

Nem az orosz törvényre!

A kormánypárt április elején jelentette be, hogy a tavalyi tömegtüntetések nyomán egyszer már elbukott jogszabályt – átdolgozott formában – ismét beterjeszti a parlamentbe. A tavaly december óta uniós tagjelölti státusszal rendelkező országtól Brüsszel a vonatkozó előterjesztés mihamarabbi visszavonását követelte.