Már tizenegyedik napja tartanak tiltakozó megmozdulásokat a francia mezőgazdasági termelők országszerte.

Bár Gabriel Attal francia miniszterelnök péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést vezet be a gazdák terheinek enyhítésére, a legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA jelezte, folytatódik a tiltakozó megmozdulás: hétfőtől le akarják zárni a Párizsba vezető összes fontosabb utat.

A kormány mintegy 15 ezer rendőr, páncélozott jármű és helikoptereket bevetésével igyekszik elérni, hogy a főváros, a két párizsi repülőtér és a Rungis nagybani piac is megközelíthető maradjon.

Utóbbit, amely a hal, hús, baromfi, tejtermékek és csemegeboltok gigantikus átrakóközpontja, a gazdák blokád alá akarják venni. 

A francia belügyminiszter a tiltakozások kapcsán közölte, a rendőrség bevetése nem az erődemonstrációról szól, hanem a rend fenntartásáról – írja a welt.de német hírportál.

A hatóságok nem avatkoznak be a tüntetésekbe, de a középületeket meg kell védeni, és külföldi teherautóknak garantálni kell a biztonságos áthaladást az országon – fogalmazott Gerald Darmanin belügyminiszter. A cél megakadályozni a korábbi incidensek megismétlődését, amelyek során a gazdák feltartóztattak és kifosztottak egyebek mellett Spanyolországból, Portugáliából érkező kamionokat.