A francia belföldi hírszerző szolgálat, a DGSI feljegyzése felszólította a rendőrséget, hogy még a „gyenge jelzéseket” is adják tovább az orosz ügynökök által végrehajtott nyilvánvaló műveletekről. Figyelmeztettek arra is, hogy az oroszok kihasználhatják az érzékeny társadalmi kérdéseket, hogy felerősítsék a francia társadalomban a nézeteltéréseket.

Hasonló dezinformációs műveletekre más európai országokban is sor került. A feljegyzés szerint az orosz hírszerzés alternatív módszereket vezetett be, amelyek során proxy ügynökök hálózatát mozgósítják a beavatkozás végrehajtása céljából – írja a BBC News.

E proxyk közül sokan a kelet-európai orosz nyelvű közösségek tagjai, akik közül néhányan rövid időre látogatnak Franciaországba, mások pedig hosszabb időre telepedtek le akár legális, akár illegális formában.

A francia társadalomba való beavatkozás ékes példája, hogy tavaly októberben Dávid-csillagokat fújtak a párizsi falakra, nem sokkal azután, hogy a Hamász vezette fegyveresek megtámadták Izraelt, és legalább 1200 embert megöltek.

Orosz dezinformáció, társadalmi ellentétek kiélezése

A feljegyzés azonban arra figyelmeztet, hogy az orosz kampány célja a francia társadalomban lévő ellentétek és belső törések felerősítése, bármilyen hasznos témára összpontosítva, a nyugdíjreformtól az olimpiai játékok becsmérléséig.

A francia hírszerzés szerint a Dávid-csillagos akciót oroszul beszélő moldáviaiak hajtották végre, az FSZB (az orosz állambiztonsági ügynökség) irányítása alatt.

A szolgálat közleménye szerint a közelmúltban Lengyelországban, Spanyolországban, Lettországban és Németországban is történtek dezinformációs műveletek, amelyek közül néhányat szintén moldávok hajtottak végre.

A figyelmeztetések akkor érkeztek, amikor a francia kormány ráerősített az Kremllel szembeni retorikára, azzal a világos céllal, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az európai nemzeteket fenyegető veszélyre. Az Elysée tisztségviselői a hétvégén a kibertérben növekvő orosz agresszióra és az információszerzés területén erőszakos módszereket alkalmazó aktivizmusra figyelmeztettek.

A tisztviselők egy nemrégiben megjelent hamis és az oroszbarát közösségi médiában elterjedt jelentést idéztek, amely szerint Emmanuel Macron elnök egy merénylet miatt lemondta ukrajnai látogatását.

A francia kormány nemrégiben indított „Orosz dezinformáció”című tájékoztató kampánya szintén a lakosság riadókészültségének erősítésére buzdít, mondván, hogy a nyilvános feljelentés az információs támadások elleni küzdelem egyik fő mozgatórugója.