Feltehetően a héten jelentik be a Stellantis a Fiat 500e, elektromos kisautó hibrid változatát. Az ügyet ismerő források szerint az új modellt az olaszországi Mirafiori üzemében fogják gyártani.

A bejelentés egy Carlos Tavares vezérigazgató és a szakszervezetek közötti torinói találkozón várható, ahol előreláthatóan a Mirafiori termelését újjáélesztő, olcsóbb modellt fognak beharangozni – írja a Reuters.

Az elektromos járművek értékesítésének globális lassulása arra késztette a Stellantit, hogy lassítsa a Fiat villanyautója, az 500e előállítási ütemét és elhúzódó szabadságolási időszakokat vezessen be a torinói gyárban.

A kormánnyal összhangban

Az utóbbi időszakban Stellantisnak nem volt felhőtlen a viszonya az olasz kormánnyal: 

Róma kritizálta, hogy a cég csökkenti az olaszországi termelését, illetve hogy a Fiat és Alfa Romeo modellek egy részét külföldön gyártják. 

A Stellantis a mediterrán ország egyetlen nagy autógyártója. A cég arról folytat tárgyalásokat a Meloni-kormánnyal, hogy az évtized végére egymillió járműre növeljék az országban a termelést.

Adolfo Urso olasz vállalkozásokért felelős miniszter szombaton elmondta: már csak napok kérdése a Stellantis olaszországi üzemeiben készülő új modelljeinek a bejelentése. 

Sajtóinformációk szerint 2025 végén kezdik meg az 500e hibrid verziójának a gyártását. A hibrid változat ugyanarra a platformra fog épülni, mint az elektromos modell.

Stellantis évi 200 ezer Fiat 500-as előállítását tervezi, ennek a nagy része: 125 ezer darab hibrid modell lenne.

Fiat kivonja a forgalomból az 500-as széria korábbi, Lengyelországban összeszerelt: benzinmotoros és hibrid változatát.