Masszív többségben vannak a tanárok között a nők (73 százalék), és 39 százalékra tehető a legalább 50 éves pedagógusok aránya. Az általános iskolás gyerekeket oktatók csoportjában Litvániában mozdul el leginkább a korfa az idősebbek felé, 55 százalék az 50 év feletti korosztály aránya, őket szorosan követi Olaszország (54 százalék) és nem sokkal van lemaradva Bulgária (51 százalék), Észtország és Lettország (49 százalék), illetve Magyarország (47 százalék) – írja a 24.hu.

A középiskolák alsó és felső tagozatánál is hasonló a sorrend, mindössze az arányokban van némi változás. A legfiatalabb általános iskolai tanári karok Máltán, Luxemburgban és Cipruson találhatók, de Málta a középszintű oktatásban is jól teljesít – derül ki az Eurostat felméréséből.

A régiót tekintve Bulgária és Magyarország után a harmadik helyen Csehország és Lengyelország következik az általános iskolai tanárok esetében.

A legfiatalabb, 25 év alatti korosztályból arányaiban Horvátországban vannak a legtöbben (9 százalék), de jelentős (28 százalék) a 40 év alattiak aránya is ott. Az alsóbb tagozatos középiskolások tanárai között Magyarországon a legalacsonyabb a legfiatalabbak aránya (4 százalék) és a legmagasabb a legidősebbeké.

Öregedő tanári kar

Az általános iskolai férfi tanárok átlagos életkora a görögöknél a legmagasabb, ott 65 százalékuk 50 éves vagy annál idősebb, míg Luxemburgban csak 13 százalék. Magyarországon az alapfokú oktatástól a középiskolai oktatás felé haladva öregszik a férfi tanári kar: általános iskolában 44 százalék az idősebbek aránya, míg középiskolában már 50 százalék.

A tanárnők esetében hazánkban az arányok nagyjából mindenhol 50 százalék körül alakulnak. Az általános iskolákban 54 százalék a legalább 50 évesek aránya, míg a középiskolákban 45–48 százalék.