Amikor Ferenc pápa hazatért Mongóliából – pápasága 43. útjáról –, az újságírók arról kérdezték, hogy milyen jövőbeli hivatalos utazásokat tervez.

Megmondom az igazat, számomra most már nem olyan könnyű utazni, mint a kezdetekben, megvannak a maga korlátai a gyaloglást illetően

– vallotta be a pápa. 

Egészségügyileg már rég nincs topon az egyházfő

Mongóliai útjára alig három hónappal azután került sor, hogy Rómában háromórás beavatkozáson esett át, hasi műtétet hajtottak végre rajta. A pápa orvosi csoportja úgy döntött, hogy a műtétre a bél „visszatérő, fájdalmas és súlyosbodó” szűkületének kezelése miatt volt szükség. A MailOnline szerint a beavatkozásra két évvel azután került sor, hogy vastagbélgyulladás és vastagbélszűkület miatt 13 centimétert távolítottak el a vastagbeléből.

Ferenc pápa több egészségügyi problémával is küzd: isiászban szenved, amely az idegeket érintő krónikus betegség, és hát-, csípő- valamint lábfájdalmat okoz. A katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt tolószékben vagy bot segítségével képes csak mozogni – írja a Dívány

A pápa még húszas éveiben szenvedett egy súlyos mellhártyagyulladást, amelyből csak azután tudott felépülni, hogy az orvosok eltávolították jobb tüdőlebenyének egy részét. A gyógyulási folyamat elhúzódott, és a csökkent tüdőkapacitás miatt azóta is nagyobb az esélye a krónikus légúti betegségekre. Idén márciusban tüdőgyulladással is kórházba került.