Agu Nugroho helyi rendőrkapitány azt mondta, hogy egy, az elektromos autók, illetve rozsdamentes acél gyártásában fontos szerepet játszó nikkel olvasztására használt, javítás alatt álló kemence robbant fel. A robbanás megrongálta az épület falait is, több sérült állapota pedig súlyos.

Az ügyben vizsgálat indult, egyelőre annyit állapítottak meg, hogy az olvasztókemence alján gyúlékony folyadékot tároltak.

Szulavézin idén ez a harmadik halálos baleset, mely a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében üzembe helyezett, kínai tulajdonban lévő nikkelfeldolgozókban történt Indonéziában.

Márciusban öt kínai munkás nyújtott be panaszt Indonéziában az emberi jogok országos bizottságához, amiben azt közölték, hogy az egészségüket károsította a heti hét napon át tartó munka, kiemelve, hogy nem kapnak megfelelő biztonsági felszerelést sem.

Egy bányászok jogaival foglalkozó indonéziai megfigyelőcsoport úgy tudja, a szigeten 2019 óta legalább 22, nikkelüzemben dolgozó munkás halt meg, köztük ketten - kínaiak - öngyilkosságot követtek el.

Indonézia legjelentősebb nikkellelőhelyei Szulavézin vannak, Kína pedig fokozta a térség üzemeibe történő befektetéseit, a létesítményeket azonban többször érte bírálat az ott uralkodó munkakörülmények miatt.