A Reuters/Ipsos új közvélemény-kutatása szerint mindkét nagy amerikai politikai párt támogatóinak körében csökken Ukrajna védelmének támogatása, ami figyelmeztető jel Kijev számára, amely erősen támaszkodik az amerikai fegyverekre az orosz invázió elleni küzdelemben.

A szerdán lezárult kétnapos közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a válaszadók mindössze 41 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Washingtonnak fegyvereket kell adnia Ukrajnának, míg 35 százalékuk nem ért egyet, a többiek pedig bizonytalanok.

Az amerikai fegyverszállítmányok támogatottsága májushoz képest csökkent, amikor a Reuters/Ipsos közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 46 százaléka támogatta a fegyverküldést, míg 29 százalékuk ellenezte, a többiek pedig bizonytalanok voltak.

A közvélemény-kutatás során az Egyesült Államok kongresszusi vezetői megvitatták Joe Biden demokrata elnök 24 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozási kérelmét Ukrajnának, amelyből körülbelül 17 milliárd dollár lenne védelmi segély.

Washington eddig 44 milliárd dollárt biztosított Kijevnek harckocsikkal, rakétákkal és több millió lőszerrel. 

Kevin McCarthy képviselőházi elnök keddi menesztése tovább növelte a bizonytalanságot, és lehetséges utódai közül néhányan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai adófizetők pénzéből segítsék Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányát – állapította meg a Reuters.

A csökkenő támogatás negatív hatással van a kongresszusi támogatásra, és végső soron a további segélycsomagok kilátásaira

– hangsúlyozta a Reutersnek Elizabeth Hoffman, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának kongresszusi és kormányzati ügyekért felelős igazgatója. 

Joe Biden szerdán azt mondta, hogy hamarosan nagy beszédet fog tartani arról, hogy miért szükséges továbbra is segíteni Ukrajnát.

Eltűnt az ukrajnai háborús tudósításaiért bátorságdíjat nyert újságírónő

Victoria Roscsina, aki tavaly elnyerte a Nemzetközi Női Média Alapítvány Bátorság az újságírásban díját, 2022-ben kétszer is az orosz hadsereg fogságába esett. Bővebben --->