Múlt héten Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakcióvezetője elutasította Orbán Vikor azon kérését, hogy a Fidesz csatlakozhasson az ECR pártcsaládjához az Európai Parlamentben a Corriera della Sera értesülései szerint.  Az olasz sajtóban közölt hírrel ellentétben a kormány a Fidesz távolmaradását a párttól azzal indokolta, hogy azért nem csatlakoznak Meloniékhoz, mert a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába.

Orbán Vikor római miniszterelnöki találkozóján Giorgia Melonival úgy fogalmazott, hogy „hétfőn Brüsszelben világossá tettük, hogy nem lehetünk részei egy olyan politikai családnak, ahol van egy román párt, ami magyar-ellenes – magyarázza –. „De elkötelezettek vagyunk az európai jobboldali pártok megerősítése mellett, még akkor is, ha nem vagyunk egy csoportban.”  

Az ECR korábban a 2021-ben a Néppártból kivált magyar kormánypártot még többször megkörnyékezete, ám az orosz-ukrán válságról alkotott véleményeik eltérő álláspontokhoz vezettek. A kimaradás okát számos olasz sajtóorgánum feszegeti, a la Corriera della Sera információi szerint Meloni úgy véli, hogy a magyar kormánypárt bevételének több a hátránya, mint az előnye. Az EuropaToday és az ANSA olasz magazinok Niccola Procaccini, a jobboldali Olaszország Fivéreinek európai parlamenti képviselőjének és az ECR társelnökének korábbi nyilatkozatáról számol be, aki a legnagyobb nézetkülönbséget a frakció és a Fidesz között az ukrán kérdéshez való viszonyulásban látja.  

„Az ukrán ügy egyoldalú támogatásáról hivatalos írásbeli nyilatkozatot kértünk AUR-tól, enélkül az ECR-be való belépés nem lett volna lehetséges, mert mi mindig Kijev oldalán álltunk” – fogalmazott a képviselő. Bár az AUR-t is azzal vádolják, hogy oroszbarát, de az EP-képviselőik mégis aláírták az Ukrajna támogatására tett ígéretet, amit Orbán nem valószínű, hogy megtenne szerinte. 

Az AUR érkezésével az ECR jelenleg a harmadik képviselőcsoport az Európai Parlementben, megelőzve Emmanuel Macron liberálisait.

Ha Orbán is csatlakozni akar a konzervatívokhoz, alá kell írnia egy egyoldalú formális írásbeli nyilatkozatot az ukrán ügy támogatása érdekében

– magyarázta újságíróknak Brüsszelben, miután bejelentette az AUR román párt belépését az ECR-be. „Az AUR egy ultranacionalista párt, amely megvédi Erdély Romániához tartozását, a Magyarország által évtizedek óta vitatott régiót. Orbán pártja elítéli a magyar kisebbség elnyomását ebben a térségben, és mindennemű szövetséget elutasított az AUR-ral. 

Éppen ezért az ECR döntése a románok befogadásáról sírkövet helyez a Fidesz belépésére

– a képviselő szerint. 

Orbán Viktor ezzel szemben múlt pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy Európai Parlament második legnagyobb frakcióját alakíthatná meg a jobboldal, amennyiben a választáson győztes francia és olasz jobboldal vezetői megegyeznek, és a Fidesz is csatlakozik.

Azonban az ECR zárt kapuit nem csak a oroszbarátság vádja indokolhatja. Orbánt a jelenlegi ECR több tagja is „vállalhatatlannak” ítéli, az uniós döntéshozatal rendszeres megnehezítéséből és az ukrán segélycsomagok megvétózására hivatkozva: a belgáktól a finnekig, és jó nehány párt világossá tette Meloni számára, hogy Orbán belépése az ő távozásukat hozná maga után. 

Meloni visszafogott hangvételre törekszik a Fidesz elutasítása kapcsán, a magyar miniszterelnökkel tartott hétfői sajtótájékoztatója során számos közös pontot emelt ki az olasz és magyar vezetésben:

Egyetértünk abban, hogy meg kell szilárdítani azt az új európai megközelítést, amely az elmúlt hónapokban Olaszország lendületének is köszönhetően alakult ki, amely néhány pilléren nyugszik: az európai határok védelme, a tömeges illegális bevándorlás elleni küzdelem, az emberkereskedők elleni küzdelem, a az együttműködés új modellje, amely mindenki számára előnyös.

A miniszterelnök kiemelten foglalkozott Róma és Budapest kétoldalú kapcsolatainak helyzetével, nagy egyetértéssel a migrációs áramlások kezelésében. 

Az EU vezetői pozícióinak szétosztása és a koalícióépítés kapcsán is minden szem az olasz miniszterelnök munkásságára szegeződik. Ami a Bizottság elnökének a kiválasztását illeti, jelenleg Meloni tetszeleghet a királycsinálói szerepben, mivel mind Ursula von der Leyennek szüksége lehet az ECR támogatására a Bizottság elnöki posztjának elnyeréséhez, mind Marine Le Pen segítségét kéri a szélsőjobboldali tömb egyesítésében.