A külügyi szolgálat sajtóközleménye szerint az uniós fél közölte felháborodását Navalnij halála miatt, amiért a végső felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hatóságokat terheli. Siebert felszólította Oroszországot, hogy tegye lehetővé Alekszej Navalnij halála körülményeinek független és átlátható nemzetközi kivizsgálását. Sürgette továbbá Moszkvát, hogy haladéktalanul adja át a politikus holttestét a családjának, és tegye lehetővé számukra a temetés megszervezését.

Oroszországnak azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engednie az összes többi politikai foglyot, azokat is, akiket azért tartoztattak le országszerte, mert tiszteletüket fejezték ki az elhunyt orosz politikus iránt

– hívta fel a figyelmet az uniós külügyi szolgálat.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rezsimjét felelősségre fogják vonni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért

Ezt jelentette ki a napokban Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében.

Borrell, aki hivatalában fogadta Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij özvegyét, hangsúlyozta: az Európai Unió legmélyebb részvétét fejezte ki az orosz ellenzéki politikus halála miatt. Ahogy Julija mondta, Putyin nem Oroszország. Oroszország pedig nem Putyin – fogalmazott a főképviselő.

Még két hétig nem adják ki Alekszej Navalnij holttestét. Az orosz hatóságok vegytani vizsgálatok alá vetik az ellenzéki politikus földi maradványait. Erről itt olvashat többet >>>

Közben az X letiltotta Navalnij özvegyének fiókját.

Julija Navalnaja tartalmainak helyére egy üzenet került, amely azt jelzi, hogy felfüggesztették a fiókot, mert megsértette az oldal szabályait – írta meg a Medúza.

Navalnaja hétfőn hozta létre fiókját, néhány nappal azután, hogy férjének halálát bejelentették. Azóta arra használta ezt a csatornát, hogy felelősségre vonja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Kedd délután azonban a fiók eltűnt, a helyére egy üzenet került, amely azt jelzi, hogy felfüggesztették, mert megsértette az oldal szabályait.

A link egy oldalra mutat, amely azt állítja, hogy a szabály célja, hogy minden ember szabadon és biztonságosan részt vehessen a nyilvános beszélgetésekben, és amely tiltja az olyan viselkedést, mint az erőszakos beszéd és a zaklatás. Navalnaja fiókját a létrehozása után 24 órában több mint 90 ezren kezdték el követni.