A hivatalos eredményeket csak 23 óra után teszik majd közzé, amikor mindenhol bezárnak a szavazóhelyiségek Európában, azonban egy friss becslés szerint nem lesz nagy változás az Európai Parlament összetételében.

Az Európai Parlament által közzétett adatok szerint az Európai Néppárt 181 mandátumra számíthat, második helyre a Szocialisták és Demokraták futhatnak be 135 képviselői hellyel. Harmadik helyre a Renew Europe futhat be (82 mandátum), őket követi a két jobboldali pártcsalád, az Európai Konzervatívok és Reformerek (71 képviselő), valamint az Identitás és Demokrácia (62 képviselő).

A Zöldek 53 képviselőre számíthat a becslés szerint, míg a Baloldal 34-re. A független képviselők csoportja 51 főt számlálhat, az eddig pártcsaládhoz nem tartozó új jelöltek közül pedig szintén 51-en kaphatnak helyet az új összetételű EP-ben.

Az ötéves mandátumát befejező Európai Parlament összetételéhez képest így 2024-2029 között az Európai Néppárt várhatóan 5, az Európai Konzervatívok és Reformerek 2, az Identitás és Demokrácia pártcsoport 13 további hellyel rendelkezik majd, a független, valamint az EP-be újonnan bekerült képviselők 40-nel lesznek többen. 20 képviselői helyet vesztett a Renew Europe nevű frakció és 18 helyet a Zöldek. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége 4-gyel, a Baloldal pedig várhatóan hárommal kevesebb képviselői hellyel rendelkezhet majd.

Az SPD „keserű vereséget" szenvedett, a jobboldal tarolt a sógoroknál

Míg Hollandiában, Írországban és Szlovákiában már leadták a szavazatokat, további húsz uniós ország mellett Németországban és Ausztriában is vasárnap döntöttek arról, hogy kik képviseljék az állampolgárokat a strasbourgi székhelyű Európai Parlamentben. Az előzetes eredmények 18 órára megszülettek, ünnepelnek a jobboldali-konzervatív erők.