Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Svájcban az eddigi legmelegebb szeptemberi időszakot élték át, és a szezonálisan magas hőmérsékletek októberben is folytatódnak, az emberiség történetének legmelegebb évében – írja a The Guardian. A Météo-France szerint a szeptemberi átlaghőmérséklet 21,5 Celsius-fok volt, ami 3,5 és 3,6 Celsius-fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti időszakban mér értékeket.

Christine Berne meteorológus a lapnak elmondta,

több régióban 4, de volt, ahol 6 fokkal is melegebb volt, mint az elmúlt három évtized szeptembereiben. A júliusi és augusztusi átlaghőmérséklet magasabb volt Franciaországban, de szeptemberben adtak ki először hőhullám-riasztást.

A németországi meteorológiai hivatal, a DWD szerint az idei szeptember volt a legmelegebb az országos rekordok kezdete óta. Csaknem 4 Celsius-fokkal magasabb volt, mint 1961-1990 között mért átlagnál. Belgiumban még soha nem volt ilyen meleg szeptember, a 19 fokos átlaghőmérséklet is csaknem 4 Celsius-fokkal melegebb volt a szokásosnál.

David Dehenauw, a Belga Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa elmondta: a szeptember itt is melegebb volt, mint a július és augusztus, amire 1961 óta nem volt példa.

A lengyel meteorológiai intézet is bejelentette, hogy a szeptemberi hőmérséklet 3,6 Celsius-fokkal magasabb volt az átlagosnál, ahogy az osztrák és svájci mérések is ezt mutatták.

Eközben Dél-Spanyolországban vélhetően az Európában valaha mért legmagasabb szeptemberi hőmérsékletet – 45,7 Celsius-fokot – regisztrálták szeptember 5-én a Córdoba melletti Montoróban, ezen a hétvégén 35 fokot mutattak a hőmérők.

Az EU Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata is arra számít, hogy 2023 lesz az emberiség legmelegebb éve.

A tudósok szerint az emberi tevékenység által előidézett éghajlatváltozás egyre magasabbra emeli a globális hőmérsékletet, és a világ mintegy 1,2 Celsius-fokkal melegszik az iparosodás időszaka előtti szinthez képest. Gyakoribbak és intenzívebek lesznek a szélsőséges időjárási események, mint a hőhullámok, aszályok, erdőtüzek és viharok.

Szeptember 22-én, pénteken reggel nálunk is megdőlt a hajnali melegrekord.

Győrben és Balatonlellén is csupán 19,9 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel új országos rekord született - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Azt írták, a korábbi rekord 19,4 fok volt, amit 1982-ben Szekszárdon regisztráltak.

Az El Nino elrabolhatja a téli zimankót

Az El Nino-jelenségnek a fő jellemzője, hogy felerősíti a globális felmelegedés hatásait. Szakértők próbáltak választ találni arra, hogyan hathat ez az előttünk álló télre és a 2024-es esztendőre. Bővebben >>>

Október első hetében Magyarországon is folytatódik a nyugodt, túlnyomóan napos idő. Szerdán egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett, kevés helyen lehet zápor, esetleg zivatar. A front mögött pár Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet, de utána ismét melegedés kezdődik, vasárnap újra 21-26 Celsius-fok várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Kedden a pára-, illetve ködfoltok feloszlása után derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A déli szél többfelé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 8-14, délután 22-28 fok között alakul. A szél többnyire mérsékelt marad.

Szerdán egy hidegfront szakadozott felhőzete vonulhat át az ország felett északnyugatról délkelet felé, de mellette több-kevesebb napsütés is lehet. Helyenként előfordulhat zápor, esetleg egy-egy zivatar. Sokfelé megélénkül, néhol megerősödik az északi, északnyugati szél. A hajnali 10-16 fokról 19 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön napos idő várható fátyolfelhőkkel, kevés gomolyfelhővel, csapadék nem valószínű. Helyenként megélénkül a nyugati, északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 6 és 14, a maximum 20 és 24 fok között alakul.

Pénteken hajnalban pára- és ködfoltok képződhetnek, utána napos, száraz idő valószínű fátyolfelhőkkel, kevés gomolyfelhővel, a légmozgás mérsékelt marad. A hajnali 5-13 fokról 19 és 24 fok közé melegszik fel a levegő. Helyenként még előfordulhat eső, záporeső, de délutánra naposra fordul az idő.

Szombaton hajnalban pára- és ködfoltok képződhetnek, majd napközben napos időre van kilátás fátyolfelhőkkel, kevés gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Helyenként megélénkül a nyugati, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 6 és 14, a csúcsérték 20 és 25 fok között valószínű.

Vasárnap a pára-, ködfoltok feloszlását követően jobbára derült, napos, száraz időre számíthatunk, a légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. Hajnalban 8-13, a délutáni órákban 21-26 fok várható.