A 2024-es év elérkezésével lassan elindul az európai parlamenti választások kampánya. Az Európai Unióban az év legfontosabb politikai eseményén, az öt évente megrendezett szavazáson több mint 450 millió uniós állampolgárnak lesz lehetősége voksát leadni. A választás igazi tétje, hogy megbukik-e az informális nagykoalíció - az Európai Néppárt (EPP), az Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), Renew Europe -, vagy továbbra is ők biztosíthatják a többséget az Európai Bizottság elnökének és a fontos döntéseknek.

Hogyan állnak a felmérésekben a pártcsaládok?

A legtöbb felmérésből az következik, hogy jelenleg az EPP tagpártjai delegálhatnák a legtöbb képviselőt (179) az újonnan 2024 nyarán felálló 720 fős Európai Parlamentbe. A második helyen az S&D található 141 képviselői mandátummal. Az ID 93 európai parlamenti képviselőt is a soraiban tudhatna, amivel most feljebb léptek a ranglétrán. A negyedik helyen az informális nagykoalícióhoz tartozó liberálisok állnak 84 székkel. Őket követik - még mérési hibahatáron belül - 81 becsült mandátummal az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR).

Az összes EP-választásokkal foglalkozó kutatás és felmérés két dologban ért egyet. Az egyik, hogy a mostani állás szerint az informális nagykoalíció (EPP-S&D-Renew) biztosíthatja a következő Európai Bizottsági elnöknek a többséget. A Europe Elects és a Politico legfrissebb év végi méréseiknek összesítése alapján a három frakciónak 404 helye lenne az új 720 fős parlamentben, ami kényelmes - kicsit több mint 56 százalékos - többségnek nevezhető. A másik, hogy az EPP-től jobbra található pártok és pártcsaládok folyamatosan erősödnek az elmúlt időszakban.

Tendenciák

Az ID tagpártjai jelentős politikai teret nyertek az elmúlt időszakban. Érdemes itt megemlíteni a holland választást megnyerő Szabadságpártot és a német AfD folyamatos erősödését. A pártcsaládot a nyári megmérettetés után a francia Nemzeti Tömörülés és a német AfD dominálhatja majd.

Az ECR pártcsaládban átrendeződik a politikai erőtér. A felmérések szerint a Matteo Salvini vezette olasz Liga uniós képviselete visszaszorul, hiszen 2019 óta rendkívül nagyot zuhant a párt népszerűsége. A helyébe az olasz miniszterelnök Giorgia Meloni pártja, a Fratelli d’Italia léphet, akik akár 27 képviselői helyet is szerezhetnek. Ezáltal a lengyel PiS mellett az olasz miniszterelnök fújhatja a passzát szelet a konzervatívoknál.

Az EPP gyengülésének megállítását és régi politikai pozícióinak visszaszerzését a német CDU/CSU magára találása, esetlegesen kormányra kerülése biztosíthatja. A nyári voksoláson egyértelműen győzhet a jobbközép szövetség Németországban, hiszen most 10 százalékponttal vezet a felmérésekben, így a legtöbb képviselőt küldhetné az Európai Parlamentbe.

Hogyan állhat össze a többség az új Európai Parlamentben?

Reálisan a politikai paletta felborulása nélkül 2024-ben is a nagykoalíció hagyhatja jóvá az Európai Tanács által kijelölt személyt az Európai Bizottság elnöki posztjára. Emellett a jobboldali pártok további erősödése esetén létrejöhetne egy EPP-ECR-Renew hármas informális szövetség is, amely természetesen más szemszögből vizsgálná a kijelölt politikus alkalmasságát a Bizottság elnöki pozíciójára. A három pártcsalád a kutatások alapján most 344 képviselőt küldene az Európai Parlamentbe, ami nincs olyan messze a 361 főtől, ami a legszűkebb többséghez kellene. Más kérdés, hogy a liberálisok, illetve az EPP egyes tagpártjainak (mint pl.: Donald Tusk pártjának) képviselői - a harcias politikai ellenállást követően - képesek lennének-e együtt szavazni többek között a lengyel PiS-sel, vagy akár a Fidesszel?

Szerző: Tieger Endre, az EuroAtlantic Tanácsadó elemzője