Ugyan még nem tudni, mikor kerülhet sor a találkozóra, a bennfentes források úgy vélik, hogy páncélvonaton érkezhet Észak-Korea vezetője Vlagyivosztokba. A New Yorks Times értesülései szerint Putyin számára az lenne az előnyös, ha Kim Dzsongun páncéltörő rakétákat és tüzérségi lövedékeket biztosítana, amiért cserébe nukleáris tengeralattjárók és műholdak fejlett technológiáját adná Oroszország.

Egyes források szerint pedig élelmiszersegélyt is kérne Phenjan.

A Fehér Ház új információi szerint a két ország fegyverkezési tárgyalási aktívan haladnak előre – írja az Index. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az orosz védelmi miniszter nemrég Észak-Koreába utazott, hogy tüzérségi lőszer eladására vegye rá az országot. A fegyverek között lehet az ázsiai ország első szilárd hajtóanyagot használó interkontinentális ballsiztikus rakétája, a Hwasong is.

Kirby arra figyelmeztetett, hogy Putyin és Kim Dozsgun a találkozó után megígérték egymásnak, hogy fokozzák az együttműködést. Egyúttal arra kérte Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a fegyverkezési tárgyalásokkal és tartsa be Phenjan nyilvános kötelezettségvállalását, amely szerint nem ad el és szállít fegyvereket Moszkvának. Amennyiben ez mégis megtörténik, Az Egyesült Államok azonnali lépéseket tesz.

A Fehér Ház azért is aggódik, hogy amikor a legjobban rászorul Észak-Korea, akkor kaphat szállítmányokat Oroszországtól. Még aggasztóbb, hogy az oroszok révén áttörést érhet el Phenjan a fegyverprogramjában.

Legutóbb 2019 tavaszán találkozott egymással a két vezető, ami után Putyin arról beszélt, hogy az észak-koreai fővárosnak biztonsági garanciákra van szüksége, hogy az atomprogramját feladja.