Három ember meghalt az új-kaledóniai zavargásokban – közölte egy tisztviselő –, miközben a zavargások folytatódtak, az üzletek és az iskolák zárva maradtak szerdán, miután a francia nemzetgyűlés jóváhagyta a csendes-óceáni szigeten a választási szabályok módosítását.

A három halott fiatal kanak őslakos volt

– mondta Louis Mapou, Új-Kaledónia elnökének szóvivője. Hozzátette, hogy az információt a rendőrségtől kapták.

A héten zavargások törtek ki, mielőtt a párizsi törvényhozók megszavazták volna azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az Új-Kaledóniában 10 éve élő francia lakosok szavazhassanak a tartományi választásokon

– egyes helyi vezetők attól tartanak, hogy ez a lépés felhígítja az őslakos kanakok szavazatát.

Emmanuel Macron francia elnök és Louis Mapou új-kaledóniai elnök nyugalomra és párbeszédre szólított fel.

Francia tisztviselők közölték, hogy egy embert holtan találtak egy ipari övezetben, Louis le Franc főbiztos szerint a lövést nem a rendőrség adta le, hanem „valaki, aki valószínűleg védekezett”.

A francia kormány szerint a választási szabályok megváltoztatására, - amelyet a törvényhozók 351:153 arányban támogattak -, azért volt szükség, hogy a választások demokratikusak legyenek az ország területén.

Macron felajánlotta, hogy párbeszédet folytat Új-Kaledónia függetlenségpárti és függetlenségellenes tábora között, mielőtt a parlament két házának rendkívüli kongresszusa jóváhagyja a törvényjavaslatot.

A legnagyobb függetlenségpárti politikai csoport, a Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS) szerdán közleményben tudatta, hogy elfogadja Macron párbeszédre vonatkozó ajánlatát, és hajlandó olyan megállapodásra törekedni, amely lehetővé teszi Új-Kaledónia számára, hogy az egyenjogúság felé vezető úton haladjon.

Barikádokat emeltek helyi lakosok 2024. május 15-én Új-Kaledóniában
Barikádokat emeltek helyi lakosok 2024. május 15-én Új-Kaledóniában
Kép: AFP, Delphine Mayeur

A 19 éves Lilou Garrido Navarro Kherachi szerda reggel a tüntetők blokádjai körül autózott Noumeában, és égő autókat és épületeket látott, köztük egy romos állatorvosi rendelőt, ahonnan a szomszédok evakuálták az állatokat, mielőtt a tűz elterjedt volna.

A rendőrség létszámfölényben volt a tüntetőkkel szemben – mondta el a fejleményekről beszámoló a Reutersnek.

Az igazi problémát a fiatalok jelentik, akik szemetelnek, égetnek és fosztogatnak. Nem láttunk a helyszínen bevetett rendőröket

– mondta a szemtanú.

A francia Decathlon kiskereskedelmi vállalat közleményben közölte, hogy új-kaledóniai üzletét tíz évnyi kereskedés után az éjszaka folyamán megrongálták, kifosztották és felgyújtották.

Az új-kaledóniai kormány közleményben közölte, hogy az iskolák zárva maradnak, miután néhányat megrongáltak.

Macron elítélte az erőszakot és nyugalomra szólított fel az új-kaledóniai tisztviselőknek címzett levelében, amelyet az egyik törvényhozó Facebook-fiókján tettek közzé.

A függetlenségpárti FLNKS szintén elítélte az erőszakot, és felszólította a tüntetőket, hogy oldják fel az útlezárásokat.

A lakosokat terrorizálják, felfegyverkeztek és megszervezik magukat, hogy ma este körbejárják és megvédjék otthonaikat

– mondta Garrido Navarro Kherachi, hozzátéve, hogy lövéseket lehetett hallani a szomszédságában.

A legtöbb lakó a házban maradt. A boltok zárva tartása miatt a szoptatós anyák megszervezték, hogy megosszák a tejet azokkal az anyákkal, akiknek már nincs mivel etetniük a csecsemőjüket – közölte Garrido Navarro Kherachi, aki nyolcéves korában költözött Új-Kaledóniába, és azóta sem tért vissza Franciaországba. Bár az új szabályok értelmében jogosult szavazni, azt mondja, a kanak nép iránti tiszteletből nem fog.

Ez megadná a szavazati jogot, de úgy érzem, nem ismerem eléggé Kaledónia történelmét és a kanak nép küzdelmét ahhoz, hogy szavazhassak

– fűzte hozzá a Reuters kérdésére. Elmondta, hogy félti a szigetország jövőjét, amelyet csodálatos országnak nevezett, ahol minden etnikai csoport együtt él, de bizonytalan és nem tudja, hogy a helyzet javulni fog-e.