Egy 1974-ben elkövetett gyilkosságért elítélt afroamerikai férfiról, Glynn Simmonsról 48 évnyi fogva tartás után mondta ki egy oklahomai bíróság, hogy ártatlan ült. Az idén 70 éves afroamerikai férfi ez év júliusban szabadult, miután Amy Palumbo bírónő új eljárást rendelt el az ügyében arra hivatkozva, hogy az ügyészség nem adta át az összes bizonyítékot a védőügyvédeknek – többek között azt sem, hogy a bűneset tanúja másokat is beazonosított gyanúsítottként – írja a BBC.

Decemberben az oklahomai megyei ügyészség kimondta, hogy nincs elég bizonyíték az eljárás lefolytatásához, majd egy keddi bírósági határozat ártatlannak nyilvánította Simmonst. A mostani felmentő ítéletet az amerikai férfi mosolyogva, lakonikusan vette tudomásul és az újságíróknak csak annyit mondott, hogy már nagyon régóta várt erre. Hozzátette, hogy a börtönéveket nem lehet meg nem történté tenni, de a felelősöket ettől még el lehet számoltatni. Simmons megjegyezte: „ez egy fontos lecke volt a rugalmasságról és kitartásról, és senki ne higgye hogy az ilyesmi nem történhet meg, mert megtörténhet”.

Egy tinédzser vallomása juttatta börtönbe

Az amerikai férfit egy 1974-es bűntény miatt ítélték el, a vád szerint egy italbolt kirablása után meggyilkolta Carolyn Sue Rogerst. Az ekkor 22 éves Glynn Simmonst és a bűntársát, Don Robertset 1975-ben ítélték halálra, amit később életfogytiglanra módosították. A két férfit egy tinédzser vallomása alapján találták bűnösnek, aki – mint az a vallomásának az ügyészség által eltitkolt részéből kiderült – más gyanúsítottakra is rámutatott a szembesítés során, és több helyen ellentmondott magának. 

Don Robertset 2008-ban feltételes szabadlábra helyezték. Az idén szabadon bocsátott Simmons az oklahomai törvények szerint akár 175 000 dollár (60,9 millió forint) kártérítésre is jogosult lehet. Az idős férfi jelenleg májrákkal küzd, és már több ezer dollár összegyűlt a megsegítésére.

(Gulyás Ábel)