A Femme à la montre című 1932-es Picasso-festmény lesz a középpontban a New York-i Sotheby's kétnapos novemberi rendezvényén, ahol Emily Fisher Landau gyűjteményét árverezik el.

A 130 centiméter széles, 96,5 centiméter hosszú alkotás a spanyol festő szerelmét és aranymúzsáját, Marie-Therese Waltert ábrázolja, aki a művész számos alkotásán szerepelt. A szóban forgó festmény a szerző legtermékenyebb időszakából származik – írja a CNN.

Az eladásról Julian Dawes, a Sotheby's amerikai impresszionista és modern művészetért felelős vezetője azt mondta, a festmény minden szempontból mestermű. A Picasso legtermékenyebb időszakában festett 1932-es alkotás vidám, szenvedélyes önfeledtséggel van tele, ugyanakkor megfontolt és határozott. Merész színei a két méter magas vászonról szinte énekelnek.

Picasso 1927-ben találkozott először Walterrel Párizsban, amikor a lány 17 éves volt, és a festő még első feleségével, Olga Hohlova orosz-ukrán balett-táncosnővel volt házas. Walter lett az ihletője később Picasso több rendkívül népszerű festményének, rajzának és szobrának.

Százhatvan millió forintot adott valaki egy magyar festményért

Száz millió forint felett kelt el egy külföldi gyűjteményből hazatért Aba-Novák festmény és Márffy Ödön egyik tájképe, de életműrekordok is születtek a Kieselbach Galéria kedd esti tavaszi árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Bővebben--->