Egyiptomidegenforgalmi vezetője, Ahmed Issa a Bloombergnek adott interjúban elmondta, hogy átvészelik az Izrael és a Hamász közötti háború sokkhatásait, és a szállodaépítésre összpontosítanak.

Az első számú kihívás, amellyel Egyiptomnak ma szembe kell néznie, az a szállodai szobák száma. Az országnak 2024-ben legalább 25 ezer, az azt követő évben pedig 40 ezer további szobára van szüksége

– mondta a miniszter.

A turizmusból származó bevételek, – amelyek a Szuezi-csatorna tranzitdíjai és a külföldi átutalások mellett régóta Egyiptom gazdaságának egyik pillére, – egyre nagyobb jelentőséget kapnak a pénzszűkével küzdő ország számára, amely az elmúlt évtizedek legsúlyosabb költségvetési válságával néz szembe. Az S&P Global Ratings a napokban arra figyelmeztetett, hogy Egyiptom, Libanon és Jordánia szabadidős iparágai különösen ki vannak téve az izraeli-Hamász háború hatásának.

Az Air France-KLM október végén közölte, hogy amellett, hogy a légitársaságok leállították az Izraelbe irányuló járatokat, az utazók egy része a közeli országokból, például Egyiptomból és Ománból is távol maradt. Az EasyJet kedden közölte, hogy a háború várhatóan hatással lesz a tél eleji eredményeire, mivel az Izraelbe és Jordániába irányuló járatokat egyaránt szüneteltetik.

A konfliktus viszonylagos megfékezése legalábbis mérsékelheti az aggodalmak egy részét a 105 millió arab országban is, ahol a főbb nemzetközi devizákkal szemben felére esett az egyiptomi font értéke az elmúlt másfél évben, ugyanakkor a turizmusból származó bevételek 13,6 milliárd dollárral (közel 4685 milliárd forinttal) minden eddigi rekordot megdöntöttek a júliusban véget ért pénzügyi évben az állami média szerint.

Ezt az eredményt a magasabb költésű turistákra való összpontosítás, valamint a Németországból és Oroszországból érkező látogatók stabil száma növelte, míg a Wizz Air légitársaság által Kairóba indított új, olcsó járatok hozzájárulnak ahhoz, hogy Egyiptom vonzóbb célponttá váljon a rövid városlátogatások számára is

– hangsúlyozta Ahmed Issa, aki egyre több kínai turistát is szeretne Egyiptomba csalogatni.

Az egyiptomi miniszter hozzáfűzte, hogy két kulcsfontosságú ösztönzőt javasol a szállodaépítőknek: egyrészt egyiptomi fontban visszatérítenék a 2025 végéig befejeződő építkezések finanszírozási költségeit, másrészt a tőkekiadások 55 százalékáig adómentességet adnának.

Ide menekülnek a szerencsésebb magyarok a hideg elől

Azok közül, akik megtehetik minden ötödik magyar Spanyolországba utazik télen – derül ki a kiwi.com foglalási adataiból. Meglepő módon Skandinávia is igen népszerű őszi-téli úticél. Bővebben --->