A kabinet a jövő évi választásokig „teljes egészében” fel akarja számolni a tenger felőli illegális bevándorlást – mondta Jenrick az interjúban, amelyet Suella Braverman belügyminiszter hétfői felmentése után adott.

„Mindenki biztos lehet abban, hogy körültekintő kormányként átgondoltunk minden lehetséges lépést, amelyet a jövőben tehetünk” – mondta Jenrick majd hozzátette, hogy a volt belügyminiszterrel számos lehetőséget megvizsgáltak, és arra a meggyőződésre jutottak, hogy a rendszerbe be kell vezetni az elrettentést.

Biztosítanunk kell, hogy a Ruanda-terv még a jövő évi választások előtt sikerrel végződjön

– jelentette ki az államtitkár, hangsúlyozva, hogy feltételeknek és kifogásoknak nincs helyük, és a kormány mindent megtesz azért, hogy a terveket megvalósítsa.

A tervet korábban jogellenesnek ítélték

Jenrick elismerte, hogy a kormány törekvéseit jelentősen megnehezítheti, ha jogellenesnek ítélik az illegális menedékkérők Ruandába telepítésére vonatkozó elképzelést. A legfelsőbb bíróság szerdán hoz döntést az üggyel kapcsolatban.

Robert Jenrick bevándorlási miniszter 2023. október 24-én.
Robert Jenrick bevándorlási miniszter 2023. október 24-én.
Kép: Getty Images / Jordan Pettitt

A fellebbviteli bíróság nyáron jogellenesnek ítélte a több millió font költségvetésű tervet, de a belügyminisztérium fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

Az államtitkár elmondta: amennyiben a legfelsőbb bíróság elutasítja a fellebbezést, abban az esetben is mindent meg kell tenni, hogy az illegálisan érkező csónakokat megállítsák – írja az MTI.