„A más országokkal partnerségben hozott intézkedés Oroszország hadiipari komplexumát és olyan harmadik országbeli vállalatokat céloz meg, amelyek megkönnyítik Oroszország számára a kívánt árukhoz való hozzáférést” – mondta Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes a Reutersnek. Eközben Washington igyekszik felelősségre vonni Oroszországot a háború és Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halála miatt.

„Holnap csak itt, az Egyesült Államokban több száz szankciót fogunk kiadni, de fontos, megjegyezni, hogy nem csak Amerika hajtja végre ezeket az intézkedéseket” – mondta Adeyemo.

Az új szankciókkal az Egyesült Államok és szövetségesei annak ellenére igyekeznek fenntartani az Oroszországra gyakorolt nyomást, hogy kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyja-e a Kijevnek nyújtott további biztonsági támogatást.

Joe Biden elnök kormánya már kimerítette az Ukrajnának korábban jóváhagyott pénzeszközöket, és a republikánusok által ellenőrzött képviselőházban egy további pénzeszközökre vonatkozó kérés is függőben van.

A szankciók és az exportellenőrzés arra irányul, hogy megnehezítsék Oroszországnak a háborút, és hogy megerősítsék Ukrajnát, hogy képesek legyenek megvédeni magukat. Adeyemo szerint a kongresszusnak cselekednie kell, hogy Ukrajnának megadja a szükséges forrásokat és a szükséges fegyvereket.

A szankció önmagában nem elég

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szankciók nem elegendőek Moszkva támadásainak megállításához.

Amit a Kongresszus tesz, hogy további katonai segítséget adjon Ukrajnának, az sokkal, de sokkal többet fog számítani, mint bármi más, amit a szankciók terén tehetnének

– mondta Peter Harrell, a Nemzetbiztonsági Tanács volt tisztviselője.

A pénzügyminisztérium decemberben azt mondta, hogy a szankciók Oroszország gazdaságát sújtották, ami 2022-ben 2,1 százalékkal zsugorodott. Rachel Lyngaas, a szankciókkal foglalkozó vezető közgazdász szerint Oroszország gazdasága több mint 5 százalékkal kisebb, mint azt korábban előre jelezték.

Ennek ellenére az orosz gazdaság a várakozások felett teljesített, a Nemzetközi Valutaalap januárban 2,6 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 2024-re – ami 1,5 százalékpontos javulást jelent az októberi becsléshez képest, miután 2023-ban szilárd 3 százalékos növekedést jelzett előre.

Julie Kozack, az IMF szóvivője azonban csütörtökön azt mondta, hogy „egyértelmű, hogy Oroszország most egy háborús gazdaságban van”, mivel a katonai kiadások fellendítik a fegyvergyártást, a kormányzati szociális transzferek támogatják a fogyasztást, és az infláció pedig emelkedik, annak ellenére, hogy máshol csökkenés tapasztalható.

 

 

 

Szankciók ide vagy oda, 1 milliárd euróért vásárolt orosz üzemanyagot az EU

Egy új, a Politico-val megosztott tanulmány szerint a szankciók ellenére az EU tavaly 1 milliárd euróval gyarapította Vlagyimir Putyin hadikasszáját az üzemanyag-vásárlások révén.
A Global Witness civil szervezet elemzése szerint 2023-ban az EU becslések szerint 35 millió hordó finomított üzemanyagot – főként dízelüzemanyagot – vásárolt, amely legalább részben Oroszországból származik.
Ezeket a vásárlásokat egy tátongó és mára már jól ismert kiskapun keresztül engedélyezték: A szinte minden orosz olajimportra vonatkozó uniós tilalom ellenére az országok továbbra is legálisan vásárolhatnak orosz nyersolajat, amennyiben azt először máshol finomítják üzemanyaggá. Az eredmény: az orosz üzemanyag folyamatosan áramlik az EU-ba, például Indián és Törökországon keresztül – és rengeteg pénz áramlik vissza a Kremlbe.