Drámaian növekedik az e-hulladék-termelés, és az újrahasznosít üteme messze elmarad a szeméthegyek halmozódásától.

Az ENSZ legújabb jelentése szerint a Föld országai által előállított elektromos és elektronikai hulladék mennyisége 2010 és 2022 között csaknem megduplázódott, 34 millió tonnáról 62 millió tonnára nőt.

Ez az ütem azt jelenti, hogy 2030-ra 82 millió tonna várható – írja az n-tv.de német hírportál.

A számok azt mutatják, hogy az egy főre jutó e-hulladék-termelés 2022-ben 7,8 kilogramm volt.

A teljes, 62 millió tonna hulladékkal 1,55 millió 40 tonnás teherautót lehetne megtölteni, amelyek, ha szorosan egymás mögött állnának, körbeérnék az Egyenlítőt.

A hulladék mennyisége 2010 óta évente átlagosan 2,3 millió tonnával növekedett, miközben a dokumentáltan begyűjtött és újrahasznosított e-hulladék tömegének átlagos növekedése mindössze 0,5 millió tonna volt, az újrahasznosítási arány 2022-ben az egynegyedet sem érte el, 22,3 százalék volt.

Mindez azt is jelenti, hogy e-hulladék-termelés üteme csaknem ötszörösen haladja meg az újrahasznosítás növekedési ütemét

– figyelmeztet az ENSZ Továbbképző és Kutató Intézetének (UNITAR)  szervezésében készített jelentés.

A szerzők becslése szerint 2022-ben az e-hulladék mintegy harmadát

Ezen berendezések dokumentált újrahasznosítási aránya még mindig nagyon alacsony, csupán 12 százalék.

A kiselejtezett nagyméretű készülékeket, például hűtőszekrényeket vagy mosógépeket gyakrabban hasznosítják megfelelően.

Sok esetben azonban úgy tűnik, hogy egyszerűen nincs elegendő tudás arról, hogy mihez kezdjünk ezekkel az elektromos eszközökkel, ha már nem működnek, vagy a kényelem veszi át a hatalmat. A becslések szerint 2022-ben így 14 millió tonna elektronikai hulladék végezte a sima háztartási szemét kukájában.