Az olcsó, előre feltöltött, eldobható e-cigaretták, amelyeket Franciaországban puff néven ismernek, népszerűek a fiatalok körében. Számos ízesítésben kaphatók és magas nikotintartalmúak. 

Aurélien Rousseau francia egészségügyi miniszter szerint ezek a szerek „utat nyitnak a súlyos függőség felé".

Francesca Pasquini parlamenti képviselő nyújtotta be a törvénytervezetet.

A képviselő szerint a puffok nevetségesen olcsók, emellett a gyümölcsös és cukros ízük miatt egyre vonzóbbak. A legnagyobb probléma mégis a kis méretük, hiszen így könnyen elrejthetők a szülők elől

– írja a The Guardian.

Az indítványt mind a 104 jelenlévő parlamenti képviselő támogatta, köztük a francia miniszterelnök Élisabeth Borne is, aki már szeptemberben szorgalmazta a döntést. A képviselők bírálták az eldobható e-cigaretták ökológiai hatásait is, amelyeket Rousseau egyenesen környezeti katasztrófának nevezett.

Itt a vége, betiltanak egy kedvelt dohányterméket Magyarországon

Jövő ősztől tűnhetnek el végleg ezek az áruk a piacról. Bővebben --->

Az intézkedést még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, majd ezt követően az EU Bizottsága dönt a puffok sorsáról. Utóbbi mérlegeli, hogy a tilalom arányos válasznak tekinthető-e a problémára nézve. A kormány reményei szerint a korlátozás 2024 szeptemberében lép hatályba.

A Franciaországban két évvel ezelőtt megkezdett puff ellenes lépés a németországi, írországi, magyarországi és az egyéb hasonló kezdeményezéseket követi.

(Kiffer Anna)

Megszorongatják az embereket, 13 eurós cigaretta jön

A dohánytermékek árának újabb emelése és a füstmentes övezetek kiszélesítése a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását célzó új francia kormányzati program két legfőbb intézkedése, amelyet kedden mutatott be Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter.
Részletek--->