„Európának magának is többet kell tennie Ukrajna támogatásáért” – figyelmeztetett Donald Trump csütörtök este, miközben az amerikai kongresszus egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megszavazza a Kijevnek nyújtandó újabb katonai segélyt.

A korábbi elnök, a NATO egyik prominens szkeptikusa, aki a novemberi választások után visszatérhet a Fehér Házba, panasza így szólt: „Miért nem ad Európa több pénzt Ukrajna megsegítésére? Miért van az, hogy az Egyesült Államok több mint 100 milliárd dollárral többet fektetett az ukrajnai háborúba, mint Európa, és egy óceán van köztünk, mint elválasztó vonal?”

Donald Trump évek óta azzal vádolja az európai NATO-szövetségeseket, hogy ingyenélőként Amerikára hagyják az ellenséges külföldi hatalmakkal szembeni védelmet, és sürgette őket, hogy költsenek többet a védelemre. A kérdés különösen akuttá vált az európai biztonsági tisztviselők számára, tekintettel Vlagyimir Putyin orosz vezető növekvő agresszivitására és revansista retorikájára.

Nyers számokban kifejezve azonban az Egyesült Államok támogatása eltörpül az európai országok által Ukrajnának küldött katonai segélyek mellett

– írja a Politico.

A motivátor Trump a szolidaritás húrjait is megpengette

„Miért nem tudja Európa kiegyenlíteni az Egyesült Államok által odatett pénzt, hogy segítsen egy kétségbeesetten rászoruló országnak?” – tette fel a kérdését Trump, hozzátéve: ahogy mindenki egyetért abban, hogy Ukrajna túlélése és ereje sokkal fontosabb kellene, hogy legyen Európának, mint nekünk, de nekünk is fontos! 

Mozduljatok Európa!

A volt elnök megjegyzései akkor hangzottak el, amikor Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök várhatóan szavazásra bocsátja az Ukrajnának nyújtandó mintegy 60 milliárd dolláros támogatásról szóló törvényjavaslatot, amelyet pártjának keményvonalas tagjai hónapok óta akadályoznak.

Ukrajna több mint két évvel azután, hogy Vlagyimir Putyin teljes körű inváziója megkezdődött, azért küzd, hogy ellenálljon. Az ukrán erők kifogyóban vannak a kritikus fontosságú fegyverekből és lőszerekből, miközben Volodimir Zelenszkij elnök a Nyugatot a támogatás fokozására szólítja fel. Az ukránok a hónapok óta tartó késlekedés miatt kezdik elveszíteni az Egyesült Államokba vetett hitüket. Beszédét ismerős retorikával zárta Joe Biden kihívója: „Ha én lennék az elnök, ez a háború soha nem kezdődött volna el.”