Szerdán zárulhat le a Disney berkein belül zajló, úgynevezett proxy-háború. A konfliktus azután alakult ki, hogy az aktivista befektető, Nelson Petz lényegében támadást indított a vállalat jelenlegi vezérigazgatójával, Bob Igerrel szemben azzal, hogy az elmúlt hónapokban azt hangoztatta: felrázná a cég testületét.

Peltz ezt azzal indokolta, hogy bár a befektetők és a Disney-rajongók örültek annak, hogy Iger maradt az élen, a cég részvényei még a legjobb esetben is csak stagnálnak.

A Trian Fund Management alapítója ezért meghatalmazást nyújtott be az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC), amelyben azt írta, hogy elégedetlen a Disney-részvények teljesítményével, ezért egy sikeres jövőt szeretne a cégen belül látni a vezérigazgató távozását követően. Bob Iger ugyanis korábban azt nyilatkozta, hogy 2026-ban visszavonul – írja a Fast Company.

Peltz ezt korábban azzal akarta elérni, hogy bekerül a vállalat igazgatótanácsába, de miután a Disney egy 5,5 milliárd dolláros költségcsökkentési tervről számolt be, letett erről a tervéről. Ám a cég végül kénytelen volt további 2,2 milliárd dollárral megnövelni a csökkentést, mivel továbbra is alulteljesít.

Peltz-nek mostanra már elfogyott a türelme, ezért komoly személycseréket akar véghezvinni az igazgatóságban.

A Business Insider azt írja, hogy a befektetői nyomásgyakorlás közel 70 millió dollárjába kerülhet a Disney-nek és a konkurens fedezeti alapoknak, melyek most a személyi pozíciókért folytatnak küzdelmet, és a kampány során ennyit költhetnek arra, hogy a vállalat közelgő közgyűlésén a saját kulcsembereik kerülhessenek vezetőpozícióba.

Ez egy vállalaton belüli felhatalmazási harcot tekintve rekordnak számít. A gigantikus kampányra költött összeg azért lehet ekkora, mert a Disney-részvények nagyjából 40 százaléka egyéni befektetők tulajdonában áll.

 

Látványosan jót tett a streaming-díj emelése a Disney bevételének

A vállalatánál az egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereség 99 centről 1,22 dollárra nőtt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább >>>