Persona non grata státuszba kerülnek lassacskán a törököknél új életet kezdő orosz állampolgárok? – Igen a válasz, ha abból indulunk ki, hogy az egyik nagy török bank, a Denizbank elkezdte bekérni a letelepedési engedélyeket a náluk számlát nyitó oroszokoktól.

A pénzintézet ugyanis eddig e nélkül is engedte a számlanyitást az orosz állampolgároknak.

Mindez úgy derült ki, hogy a Denizbank elkezdte tömegével kiküldeni a leveleket az orosz ügyfeleknek, amelyben arra kéri őket, hogy nyújtsák be a törökországi tartózkodási engedélyeket – írja az RBC.

Bankunk nyilvántartása szerint Önnek nincs törökországi lakcíme. Annak érdekében, hogy törökországi lakcímét be tudjuk vezetni nyilvántartásunkba, kérjük, hogy válasz e-mailben küldje meg részünkre törökországi tartózkodási engedélyét. Valamint az erről szóló dokumentumokat haladéktalanul mutassa be személyesen is a legközelebbi bankfiókunkban

– áll a Denizbank levelében, amely eljutott az orosz lap szerkesztőségéhez.

A Denizbank azon kevés törökországi bankok egyike, amely számlát nyitott a tartózkodási engedély nélküli oroszoknak is. Ugyanakkor a bank a háború kezdete óta már több alkalommal is szigorította az orosz ügyfelekre vonatkozó feltételeket, például jelentősen megemelte a minimális betétösszeget.

Szankciók, nem puha nyomás és spekulációk

A Denizbank egyelőre nem adott magyarázatot legújabb szigorító lépésére. Ám az könnyen előfordulhat, hogy hamarosan tömegesen zárolhatja azon orosz ügyfelek számláit, akik nem mutatnák fel sürgősen a bank számára a tartózkodási engedélyeket.

Néhány nappal ezelőtt a Vedomosztyi arról számolt be, hogy egyes törökországi bankok elkezdték lezárni az orosz cégek számláit. A lap forrásai ezt a szankcióktól való félelemmel magyarázzák.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője erre reagálva elmondta: a Kreml-nek tudomása van ezekről a korlátozásokról, majd hozzátette: az Egyesült Államok példátlan, nem titkolt és agresszív nyomást gyakorol Törökországra, illetve a török vállalatokra.