Dél-Korea vezetője Yoon Suk Yeol csütörtökön kijelentette, hogy egy új minisztérium létrehozását tervezi az ország hírhedten alacsony születési rátájából adódó nemzeti vészhelyzet kezelésére, mivel az ország egyre mélyülő demográfiai válsággal küzdírja a CNN.

A nemzet minden képességét mozgósítani fogjuk a probléma leküzdésére, amely már nemzeti vészhelyzetnek tekinthető

 – mondta Yoon Suk Yeol.

A két hivatalban töltött évét ünneplő sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a kormány elmaradt az emberek életminőségének javítására tett erőfeszítéseiben. Továbbá ígéretet tett arra, hogy hivatali idejének következő három évét a gazdaság javítására és az alacsony  születésszám problémájának megoldására használja fel.

Dél-Koreában a világon a legalacsonyabb a születések száma. 2023-ban mindössze 0,72-es érték figyeltek meg, amely azt takarja, hogy egy nő élete során hány gyermeket vállal. Az előző évben a mért arány csak 0,78 volt, de ez még mindig jelentősen elmarad a stabil népességszámtól (2,1).

Számos európai nemzetnek szintén öregedő népességgel kell szembenéznie, de a változás gyorsaságát és hatását a bevándorlás enyhíti. Az olyan országok, mint Dél-Korea, Japán és  Kína azonban visszariadtak a tömeges bevándorlástól, hogy kezelni tudják a munkaképes korú népesség csökkenését.

Szakértők szerint az egész régióban bekövetkező demográfiai változások okai között szerepelnek az igényes munkakultúrák, a stagnáló bérek, az emelkedő megélhetési költségek, a házassággal és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos változó attitűdök, valamint a fiatalabb generációk növekvő kiábrándultsága.

Kiemelik még a társadalmi problémákat is, amelyeknek köszönhetően az egyedülálló szülőket megbélyegzik, a nem hagyományos párkapcsolatokat megkülönböztetik és az azonos nemű párok elé is akadályokat gördítenek. 

Kihalás fenyegeti Dél-Koreát

Újabb szomorú rekord a világ legrosszabb demográfiai adatait produkáló országban.Bővebben--->