A dán egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy a 16 és 18 év közötti fiataloknak tilos lesz hat százalékosnál magasabb alkoholtartalmú italokat eladni. Ezt korábban 16,6 százalékban maximálták. Emellett a snüsszre kivetett adót is megduplázzák, továbbá tilos lesz hirdetni a „kedvelt ízű és illatú” dohánypótló termékeket.

Sophie Lohde belügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy túl korán kezdenek el inni a gyerekek és a fiatal felnőttek, és túl sokat isznak. Aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt is, hogy egyre népszerűbb a snüssz a körükben.

A dán nemzeti egészségügyi hatóság adatai szerint a 15 éves lányok 22 százaléka és a fiúk 27 százaléka fogyaszt alkoholt hetente. Az ESPAD (Európai iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól) 2019-ben úgy becsülte, hogy a 15 és 16 év közötti dán fiatalok 40 százaléka volt már részeg. Ez Európában a legmagasabb arány, a kontinens átlaga 13 százalék.

Betiltanák az este 10 utáni alkoholárusítást a bulinegyedben

Számos üzletben már most sem vehetünk este tíz óra után alkoholt, azonban hamarosan a Nemzeti Dohányboltokban sem lesz rá lehetőségünk.
Bővebben--->