Nem pusztán gasztronómiai, szubjektív élvezeti értéke, de egészségügyi hozadéka is lehet, ha időről időre csípős ételekhez nyúlunk.
Az Agroinform arról ír, hogy egy friss kínai kutatás azt állítja, hogy
azok, akik rendszeresen fogyasztanak csípős ételeket, főleg chilit, ritkábban szenvednek el iszkémiás szívbetegséget vagy agyi érelzáródással járó stroke-ot.
A nagyszabású vizsgálatban több mint 54 ezer felnőtt étkezési szokásait követték nyomon. Eszerint azok, akik heti 6-7 alkalommal csípőset ettek, jelentősen alacsonyabb kockázatot mutattak a súlyos szív- és agyi betegségekkel szemben. A chili kiemelten az iszkémiás stroke ellen nyújtott védelmet, míg a vérzéses stroke esetében nem tapasztaltak hasonló hatást.
Fellélegezhetnek a magas vérnyomással élők: a csípősségért felelős vegyület, a kapszaicin fokozza a nitrogén-oxid termelését, amely segíti az erek ellazulását, és javítja a véráramlást. Azt ugyan nem állíthatjuk, hogy a chili gyógyír minden szívbajra, de része lehet egy hosszú léptékben is egészségesebb életmódnak.
Egy olasz tanulmány pedig szintén arra jutott, hogy
a heti több alkalommal csípőset fogyasztók körében alacsonyabb lett a halálozási arány.
Még, ha nem is tartják be szigorúan a mediterrán diétát. De nem javallott túlzásba vinni: a lényeg a mérsékelt, rendszeres fogyasztás.
Megjegyezték azt is, hogy az ismertetett kutatások megfigyeléses jellegűek, épp ezért 100 százalékos bizonyosságit nem adhatnak afelől, hogy a chili a felelős a jobb egészségért, mert elképzelhető, hogy az erős ízek kedvelői általában is tudatosabban élnek. Mindenesetre a kutatók szeretnék a jövőben még pontosabban feltérképezni, hogyan hat a vérnyomásra, a koleszterinre és az érrendszer működésére a kapszaicin.
Lassan elfelejtenek minket: a magyar vendéglátóhelyekről kidobták a gulyást meg a pörköltet
A magyar gasztronómiai térkép rendkívül dinamikusan változik. Egyes helyek bezárnak, mások szinte hónapok alatt futnak fel. Megjelent a hazai gasztronómia legrégebbi és egyik legfontosabb szakmai kiadványa, amely évről évre iránytűként szolgál a minőségi vendéglátás iránt érdeklődők számára. Bővebben >>>Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Sorra érkeznek a panaszok, teljes a káosz: eltűnnek a csomagok, a pénz sem kerül vissza
Washington lecsapott európai tisztségviselőkre, Brüsszel azonnal visszavágott
Megkapták a zöld lámpát az amerikaiaktól: helyzetbe kerülhet a Mol
Üzenetet küld az állam a betegeknek: új szabály jön az EESZT-ben, ennek sokan nem fognak örülni
Idén sem lett olcsóbb az otthon sütött bejgli, ennyit kóstál most a magyarok slágersüteménye
Megmutatjuk 2026 összes szabadnapját – így tervezze a szabadságát
Hegyekben állnak az Epstein-dokumentumok, döbbenetes mennyiséget találtak belőle
Zelenszkij nyilvánosságra hozta a teljes béketervet, Moszkva azonnal visszavágott
Orbán Viktor beszólt Brüsszelnek és a Tisza Pártnak is: elsöprő győzelmet ígér