A több gyógyszeripari vállalat és a dél-afrikai kormány közötti, nem titkosított COVID-19 vakcinaszerződések ártalmas gyógyszeripari megfélemlítésről árulkodnak – állítják a civil társadalmi szervezetek –, mivel az ország magasabb árat fizet egyes COVID-vakcináikért, mint az EU.

A dél-afrikai kormány és négy vakcinaszállító – a Johnson & Johnson, a Pfizer, a Serum Institute of India és a Gavi – közötti szerződések nyilvánosságra hozatala a Health Justice Initiative nevű civil szervezet által indított bírósági ügyet követően történt, amelynek eredményeként a dél-afrikai kormány kénytelen volt átadni a megállapodásokat – írja a Politico.

A szerződésekből kiderül, hogy az Oxford/AstraZeneca vakcinát gyártó indiai Serum Institute of India 5,35 dollárt számlázott Dél-Afrikának egy adagért, miközben az EU a kiszivárgott árak szerint mindössze 1,78 eurót fizetett (az árak közzétételének idején körülbelül 2,17 dollárt). Dél-Afrika 10 dollárt fizetett egy adagért a J&J vakcináért – 15 százalékkal többet, mint amennyit az Unió.

A BioNTech/Pfizer vakcináért azonban Dél-Afrikának sikerült az uniós árhoz képest kedvezményt elérnie: 10 dollárt fizetett, szemben az EU-nak állítólag felszámított 15,50 eurós (alig 19 dollár alatti) árral. A nem kormányzati szervezetek szerint azonban ez még mindig több volt, mint az Afrikai Uniónak a jelentések szerint felszámított 6,75 dolláros önköltségi ár.

Az ezekben a szerződésekben és megállapodásokban foglalt feltételek annyira egyoldalúak, és annyira a multinacionális vállalatok javára szólnak, hogy az hihetetlen

–  mondta Fatima Hassan, a civil kezdeményezés munkatársa.

Kemény diktátumok, kevés transzparencia

A szerződésekből az is kiderül, hogy a J&J megakadályozta, hogy Dél-Afrika exportkorlátozásokat vezessen be az oltóanyagokra vonatkozóan: a J&J és a Pfizer egyaránt megtiltotta az országnak, hogy a cégek beleegyezése nélkül adományozzon vagy exportáljon dózisokat. A Gavi szerződésében, amely a COVAX  (a globális oltóanyag-hozzáférési rendszer) keretében szállítandó oltóanyagokra vonatkozott, nem volt garancia az adagok számára vagy az oltások szállítási időpontjára. 

A civilek világszerte az átláthatóság növelését szorgalmazták a Covid-19 vakcinákkal kapcsolatos szerződések kapcsán, amelyeket gyakran titkoltak, és amelyek szigorú kártérítési és titoktartási záradékokat tartalmaztak. Az EU-ban nemcsak a Covid-19-szerződések eredeti változatát követelik, hanem a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla közötti, a szerződéses tárgyalásokkal kapcsolatos szöveges üzenetek részleteit is.

A HealthGAP-ot és a Global Justice Now-t is magában foglaló csoport szerint a dokumentumok nyilvánosságra hozatalának globális fellépést kellene eredményeznie. Arra szólítanak fel, hogy a pandémiáról szóló szerződésről és a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat felülvizsgálatáról folyó tárgyalások során vegyék fontolóra, hogyan lehet a pandémiás termékekre vonatkozó hasonló jövőbeli megállapodásokban tisztességes feltételeket érvényesíteni.

A Gavi szóvivője a Politicónak elmondta: „A COVAX-ot igazságos dóziselosztási rendszernek tervezték, hogy minden ország számára biztosítsák a vakcinákhoz való hozzáférést. Míg az alacsonyabb jövedelmű országok ingyenesen kaptak adagokat, addig Dél-Afrika mint felső-közepes jövedelmű ország önfinanszírozó résztvevőként csatlakozott a COVAX-hoz. Dél-Afrika több mint 9 millió adagot kapott a COVAX-tól, ebből mintegy 8 millió adagot adományként, ingyenesen.”