A 106 éves, háromárbócos Oosterschelde névre keresztelt hajó augusztusban indult az angliai Plymouthból. Charles Darwin egyszerűsített útvonalát járja be Angliától Ausztráliáig és vissza, csak épp 200 évvel később. 

A HMS Beagle (Darwin hajója) utódja a világ 32 kikötőjében köt ki, például a Galapagos, valamint a Falkland-szigeteken is – írja a CNN. 

Darwin200 Global Voyage társalapítója, Stewart McPherson inspirációja Fred Bruton természetvédő volt. Tíz évvel ezelőtt találkozott a kék leguán faj megmentőjével, aki hatalmas benyomást tett a brit geográfusra. 

Mindig is szerettem Charles Darwint és munkásságát: Darwin egyértelműen megváltoztatta a világot az elméletével. Így a Darwin200 fő üzenete az, hogy még nem késő. Változatlanul rajtunk áll, hogy jobbá tegyük a holnapot

– tette hozzá McPherson.

A hajón egy nyolc fős szakembergárda utazik, köztük például egy ornitológus, egy tengerbiológus és egy újságíró, valamint a hajóhoz tartozó legénység. 

Minden kikötőben csatlakoznak hozzájuk a Darwin Leaders csoportjai közül, akiket a természetvédelem iránti szenvedélyük és a bolygó védelméért tett erőfeszítéseik alapján választottak ki. Összesen 200 ember vesz részt az egy-egy hetes természetvédelmi képzésben. 

Minden Darwin-vezető más-más készségeket hoz magával, és tovább viszi, amire szüksége van. A résztvevők egy hálózat részévé válnak, és azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül

– mondta Sarah Darwin, a berlini Természettudományi Múzeum kutatója, Charles Darwin dédunokája. 

Előkerültek a bűnösök, ők terjesztik az inváziós növényeket

Jobban viszik a madarak a magokat, mint a szél.Bővebben--->