Egy ausztrál bíró úgy ítélte meg, hogy a Carneval társaság félrevezette az utasokat a biztonsági kockázatokról, és a Ruby Princess hajónak 2020 márciusában, indulás előtt le kellett volna mondania egy útját.

A fedélzeten kitört járványhoz mintegy 900 Covid megbetegedés és 28 haláleset kapcsolódott. A mérföldkőnek számító ítélet megnyitja az utat több száz másik kártérítési igényt benyújtó előtt.

Susan Karpik, nyugdíjas ápolónő férjével, Henryvel utazott a Ruby Princess hajón, amely 2020 márciusában, éppen a járvány kezdetén, Sydneyből Új-Zélandra indult. A fedélzeten mintegy 2671 utas és 1146 fős személyzet tartózkodott.

Henry Karpik nyugdíjas rendőrtiszt megbetegedett a vírusban, és két hónapig kórházban volt, ez idő alatt mesterséges kómába helyezték, és egy alkalommal napokat adtak neki az életben maradásra.

A bíró úgy ítélte meg, hogy a Carnival ausztrál részlege gondatlanságot követett el és egyben 4.423,48 ausztrál dollárt, mintegy egymillió forintot és kamatokat ítélt meg Susan Karpiknak az orvosi költségekért.

Ez csak töredéke annak a 360 ezer ausztrál dollárnak, több mint 82,7 millió forintnak amelyért Susan Karpik berelt, de az ítélet megnyitja az utat ezer másik utas előtt, akik ugyanezen az úton utaztak, hogy igényt nyújtsanak be.

Agnus Stewart bíró úgy ítélte meg, hogy a Carnival „tudott vagy tudnia kellett volna” a járvány kitörésének „jelentős kockázatáról”, amely „katasztrofális” következményekkel járhatott volna, mégis „ettől függetlenül” folytatta az utat, és hogy minden „józanul gondolkodó ember” lemondta volna a hajóutat.

A bíróság előtt felszólalva Kárpik asszony megemlékezett arról a 28 emberről, akik a járvány kitörése után vesztették életüket, és azt mondta, hogy sokan „életük jelentős eseményét ünnepelték volna”, amikor részt vettek a hajóúton.

A bíró ítéletében azt mondta, hogy közvetlenül az utazás előtt egy „influenzaszerű megbetegedés” tört ki egy hajóúton. Hozzátette, hogy az az út 2020. március 8-án korán véget ért, és növelte a vírus következő útra való átvitelének kockázatát.

A Shine Lawyers szerint az ítélet lehetőséget teremt arra, hogy a világon először csoportosan lehessen jogi keresetet nyerni egy tengerjáró hajóstársaság ellen a világon. A felperesek száma is nőhet, ha az ausztrál legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy 700 amerikai utas is bevonható a csoportos keresetbe.

Az utazás egy ideig Ausztrália legnagyobb Covid-fertőzésének egyetlen forrása volt, és a járvány kitörését vizsgáló nyilvános vizsgálat megállapította, hogy az Új-Dél-Wales állam egészségügyi tisztviselői „súlyos hibákat” követtek el – számolt be róla a BBC.

A Carnival Australia közölte, hogy részletesen mérlegeli az ítéletet.