A Bulgáriában élő, körülbelül 18 ezer főt számláló kalaidzhi ortodox roma közösség egy része minden évben összegyűlik Sztara Zagora városában a hatalmas eseményre. Az átlagosan 13-20 év közötti lányok kicsinosítva mutatkoznak be a házasodni vágyó férfiak előtt. A legszegényebb családok tagjai a menyasszonypiacokon tulajdonképpen pénzért árusítják ki a lányokat. Ez nem csak a hagyomány részét képezi számukra, hanem lehetőséget ad nekik arra, hogy bevételhez jussanak, illetve kalaidzhi házastársat találjanak a fiataloknak – foglalta össze a Femina.hu.

A rendezvényt üres kültéri területeken tartják, ahol a lányok és a fiúk ismerkednek, gyakran táncolnak egymással, miközben a szülők a háttérben figyelnek. A férjjelöltek alkudoznak a kiszemelt arákra, de a konkrét adásvétel egyébként a piacokon még nem történik meg. Ha a férfi licitálása után nagyjából megegyeztek az árban, akkor a következő időszakban a családok összejárnak ismerkedni, és meglátják, valóban összejöhet-e a házasság. Ha pedig az aktuális eseményen nem találnak megfelelő párt, a következőkön újra próbálkozhatnak.

Mennyiért lehet menyasszonyt vásárolni? 

A régebben szülők választották ki a férjet a felajánlott összegek alapján, de ma már a lányok is egyre gyakrabban szólhatnak bele a döntésbe. Ennek ellenére az apának és az anyának megvan a joga ahhoz, hogy a legtöbbet ajánló kérőt válasszák még akkor is, ha a leendő ara nem ért egyet velük, vagy mást szemelt ki magának. Van, hogy már a piacok előtt kinéznek gyermekeiknek egy partnert, ám a fiatalok semmiképp sem találkozhatnak kettesben, csakis a család jelenlétében. A szülők egyébként ma már leginkább társkereső eseményként tekintenek az egészre, nem menyasszonypiacként. 

Az árak egyébként átlagosan körülbelül 90-110 ezer forintnyi összeg között mozognak, de persze van, hogy ennél jóval magasabb, akár egymillió forintnyi összeget is kínálnak egy menyasszonyért.

A lányok értékét rengeteg minden meghatározza. Az elsődleges szempont általában a külső, sokan előnyben részesítik például a világos bőrű és hajú fiatal hölgyeket, de a szüzesség is igen lényeges. Rendkívül fontos, hogy az esküvőig megőrizzék ártatlanságukat, ugyanis hatalmas szégyennek számít náluk, ha az arák nem érintetlenül mennek férjhez.

A lányokat a házasságra nevelik

A kalaidzhi fiatalokat egyébként szigorú szabályok korlátozzák az ismerkedésben: ezeken az ünnepségeken kívül általában csak az interneten beszélgethetnek egymással.

A lányokat legtöbbször az első menstruációjuk után kiveszik az iskolából, hogy férjhez adják őket.

Ezt részben a tradíció miatt teszik, részben pedig azért, hogy megelőzzék azt, hogy elszökjenek egy választott fiúval, vagy modern életre vágyjanak. Nem tanulhatnak tovább, és nem is építhetnek karriert, mert a hagyomány szerint csak feleségek és családanyák lehetnek. A régimódi férfiak akár teljesen meg is tilthatják nekik azt, hogy dolgozzanak. A bulgáriai roma lányok körülbelül 10 százaléka részesül csak középfokú oktatásban, míg ötből egy közülük írástudatlan.