Oroszország fegyverként használja az információt az Ukrajna elleni háborújában, elferdítve a tényeket, hamis narratívákat terjeszt a "nácítlanításról", és megpróbálja kihasználni az Európai Unióban (EU) mutatkozó "háborús fáradtságot" a figyelem elterelésére.

Erről az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos beszélt a Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.

Margarítisz Szkínász felidézte: a német külügyminisztérium nemrégiben közzétett jelentésében például megállapította, hogy a moszkvai államgépezet több mint 50 ezer hamis fiókot használt az X közösségi platformon, és több mint egymillió bejegyzést tett annak érdekében, hogy manipulálja a közvéleményt csak Németországban.

Mint mondta, az EP különbizottsága is megállapította jelentésében, hogy oroszok által fizetett online hirdetésekkel próbálták befolyásolni a Brexit-népszavazást is, továbbá a katalán szakadár képviselők orosz tisztviselőkkel találkoztak Spanyolországban 2017 és 2020 között.

Az Európai Bizottság (EB) tavaly bemutatott demokráciavédelmi csomagja átláthatósági és elszámoltathatósági normákat határoz meg az uniós tagállamok nevében folytatott érdekképviseletre vonatkozóan. Ezt követően a testület az európai médiaszabadságról szóló jogszabálytervezetet javasolt, amelynek célja, hogy megvédje a belső médiapiacot az olyan külföldi médiumoktól, amelyek beavatkozási kampányokat folytatnak.

A tisztségviselő emlékeztetett arra is, hogy az uniós intézmények megállapodtak a közszereplőket érintő kötelező átláthatósági nyilvántartásról, továbbá elfogadták az intézményközi etikai testület létrehozására irányuló javaslatot.

Hozzátette, hogy tavaly májusban a bizottság jogalkotási javaslatot terjesztett elő a korrupció büntetőjogi megközelítésének aktualizálására, valamint életbe lépett a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, amely lehetővé teszi a fellépést az illegális és káros online tevékenységek és a szándékos álhírterjesztés ellen.