Egy meg nem nevezett forrás szerint az eset kapcsán felmerült, hogy megsértett egy 2021-es, halasztott vádemelésről szóló megállapodást, amely szerint ha egy vállalatot bűncselekménnyel vádolnak, akkor bizonyos feltételek mellett az ellene folyó eljárást automatikusan felfüggesztik.

A gyártó a megegyezés részeként 2,5 milliárd dollárt fizetett, nagyrészt az áldozatok családjainak, kártérítés gyanánt. Megállapodtak abban is, hogy a gyártó szigorítja a személyzet alkalmassági feltételeit.

Boeing és az amerikai kormány 2018-ban és 2019-ben történt két 737 Max 8-as repülőgép-szerencsétlenséget követően állapodott meg ebben. A két balesetben 346 ember vesztette életét.

A Business Insider szerint a gyártóval szemben csalással kapcsolatos összeesküvés miatt emeltek vádat, mivel az elismerte, hogy félrevezette a Szövetségi Légiügyi Hivatalt a Manőverezési Jellemzők Kiegészítő Rendszere (MCAS) elnevezésű alkatrésszel kapcsolatosan, ez pedig hatással volt a repülőgép repülésirányító rendszerére. A szóban forgó funkciót eredetileg arra tervezték, hogy ha a repülőgép túlzottan is állószögben van, akkor stabilizáljon.

Azonban a pilótákat nem tájékoztatták kellő körültekintéssel arról, hogy a rendszer hogyan is működik.

David Burns, az Igazságügyi Minisztérium bűnügyi részlegének korábbi ügyvezető főügyész-helyettese szerint a balesetek leplezték az alkalmazottak megtévesztő magatartását.

A jelentés szerint a minisztérium most azt vizsgálja, hogy a vállalat valóban teljesítette-e a megegyezés feltételeit, ami két nappal azután veszítette hatályát, hogy az Alaska Airlines gépe balesetezett.

Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal előzetes jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy a gépből számos kulcsfontosságú csavar hiányzott.

Bob tanár úr kertjében megtalálták a 737 MAX repülőgép kulcsfontosságú alkatrészét

Boeing MAX 9-es repülőgépek flottája mindaddig a földön marad, amíg az amerikai szabályozó hatóság meg nem győződik azok teljeskörű biztonságáról.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->