John Barnett 32 évig dolgozott a Boeingnél, mielőtt 2017-ben elhagyta a vállalatot. Beszámolók szerint korábban kérdéseket igyekezett felvetni a vállalat gyártási problémáival kapcsolatban. 

A 62 éves férfi önkezűleg okozott lőtt sebből halt meg – erősítette meg kedden a dél-karolinai Charleston megyei halottkém hivatal. „Charleston város rendőrsége nyomoz” – közölte a halottkém, anélkül, hogy további részleteket közölt volna – értesült a Reuters

Barnett épp egy meghallgatás közepén volt egy folyamatban lévő, a Boeing ellen indított, a bejelentők megtorlásával kapcsolatos perben

– derül ki az ügyvédei, Robert Turkewitz és Brian Knowles nyilatkozatából.

„Nagyon jó hangulatban volt, és nagyon várta, hogy maga mögött hagyja életének ezt a szakaszát, és továbblépjen. Nem láttuk semmi jelét annak, hogy öngyilkos akart lenni. Ezt senki sem tudja elhinni” – mondták.

Korábban komoly problémákat tárt fel 

Barnett minőségügyi vezető volt a Boeingnél. Ügyvédei szerint nagyon súlyos biztonsági problémákat tárt fel a Boeing 787 Dreamlinerrel kapcsolatban, és megtorlásnak és ellenséges munkahelyi környezetnek volt kitéve. 

Szomorúak vagyunk Barnett úr halála miatt, és gondolataink a családjával és barátaival vannak

– áll a Boeing közleményében. 

Barnett a médiának nyilatkozott a Boeing 737 MAX 9-es repülőgépen történt január 5-i incidenst követően, amikor a járat közben a levegőben egy panel kirobbant, és az utasok a külső levegőnek voltak kitéve, ami kényszerleszállást tett szükségessé.

A Boeingnek azóta teljes körű válsággal kellett számolnia a biztonsági és minőségi szabványai körül. Az amerikai szabályozó hatóságok visszafogták a gyártását, ami a teljes repülőgépiparban szállítási késésekhez vezetett.

Több tucatnyi probléma lehet a Boeing gépek gyártása körül

Az amerikai repülésbiztonsági felügyelők 89 termékellenőrzést végeztek, ebből a Boeing 33 esetben bukott meg.