Daniela Klettét, a hírhedt németországi Vörös Hadsereg Frakció (RAF) militáns csoport egyik tagját hosszúra nyúlt körözés után tartóztatták le Berlinben, miután évtizedekig bujkált fegyveres rablás és gyilkossági kísérlet vádjával – közölték kedden az ügyészek.

A letartóztatásra azt követően került sor, hogy két héttel ezelőtt az Aktenzeichen XY című, lezáratlan ügyekkel foglalkozó műsor adása, amelyben a rendőrség a csoport három, még mindig szabadlábon lévő tagjáról kért információkat, 250 fülest eredményezett – írja a Reuters.

Markus Heusler ügyész megerősítette, hogy a hétfőn őrizetbe vett, most 65 éves nő Klette volt. Ő, valamint a banda két másik szökésben lévő tagja, Burkhard Garweg és Ernst-Volker Staub a csoport úgynevezett harmadik generációjához tartozik.

33 gyilkosság, fegyveres rablások és túszejtések

A többek között Andreas Baader és Ulrike Meinhof által alapított szélsőbaloldali RAF első generációja az 1970-es évek „fénykorában” legalább 33 gyilkosságot követett el köztisztviselők, rendőrök, üzleti vezetők és amerikai katonák ellen, és még több túszt ejtett.

A Klette, Garweg és Staub mellett Klette ellen felhozott vádak azonban több millió euró értékű fegyveres rablásokhoz és legalább egy gyilkossági kísérlethez kapcsolódnak, amelyeket 1999 és 2016 között követtek el. A csoport 1998-ban feloszlatta magát, és a Reuters kölni irodájába névtelen levelet küldött, amelyben a megmaradt tagok kijelentették, hogy „a városi gerillaharc a RAF formájában már a múlté”.