„Az antiszemitizmusnak nincs helye Németországban” – mondta Olaf Scholz német kancellár, miután a szerda esti berlini palesztinbarát tüntetéseken 65 rendőr megsérült,174 embert pedig őrizetbe vettek, miután az események erőszakba torkolltak – számolt be róla a Politico.

„A jelenlegi állás szerint az elmúlt órákban kollégák sérültek meg többek között kövek, égő folyadékok és rendbontó cselekmények következtében. Mindemellett a járókelők és az ellenállást tanúsító személyek is megsérültek” – közölte a berlini rendőrség. 

A tüntetések egy nappal egy gázai kórházban történt robbanás után történtek, egy olyan támadás után, amelynek elkövetésével Izrael és a Hamász egymást vádolja. A Közel-Keleten zajló erőszak – amelyet az váltott ki, hogy a hónap elején a Hamász fegyveresei izraeli településekre törtek be, és több mint ezer embert öltek meg, ami megtorló, halálos csapásokat váltott ki Izraelből – egy szélesebb regionális konfliktustól való félelmet kelt.

Olaf Scholz elítélte az antiszemita megnyilvánulásokat

„Az antiszemitizmusnak nincs helye Németországban, és mindent megteszünk, hogy fellépjünk ellene. Tesszük ezt állampolgárokként, politikai felelősséget viselőként” – jegyezte meg a kancellár a német parlamentben tartott beszédében.

Szerda reggel Molotov-koktélt dobtak egy berlini zsinagógára. Senki sem sérült meg.

Marco Buschmann igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a tüntetés szabadsága alapvető jog, „de az elfogadhatatlan, hogy egy béketüntetés álcája alatt aztán utólag zsidók ellen uszítsanak”.