Az igazgatóság azután hozta meg a döntést, hogy a párt leleplezte állítólagos tömeges deportálásai terveit. A berlini filmgála szervezői, így öt AfD (Alternative für Deutschland) politikus meghívását vonta vissza a jövő héti nyitógáláról. 

Különösen az elmúlt hetekben, az AfD kifejezetten antidemokratikus álláspontjairól és egyes politikusairól szóló leleplezések fényében fontos, hogy mi - a Berlinale és csapata - egyértelműen kiálljunk a nyílt demokrácia mellett

 - mondta Mariëtte Rissenbeek és Carlo Chatrian, a Berlinale néven ismert filmfesztivál igazgatói.

Továbbá hozzátették, levélben értesítették a korábban meghívott politikusokat és tájékoztatásul közölték, hogy nem látják őket szívesen az eseményen — írja a The Guardian. 

A meghívással kapcsolatos vitát az váltotta ki, hogy a múlt hónapban olyan titkos találkozóról jelentek meg hírek, amelyen az AfD politikusai és neonáci aktivisták a párt hatalomra kerülése esetére tervezett tömeges deportálások tervéről tárgyaltak. Az AfD nem tagadta, hogy német állampolgárok kitoloncolása szóba került ezeken a találkozókon, csupán azt állította, hogy nem komolyan tárgyaltak róla.

A múlt héten több mint 200, főként a német filmiparban dolgozó szakember írta alá a nyílt levelet, amelyben tiltakozásukat fejezték ki az AfD meghívása ellen. Azt mondták, ez összeegyeztethetetlen a fesztivál azon elkötelezettségével, hogy a gála az empátia, a tudatosság és a megértés helyszíne lehessen.

2019-ben a Berlinale egykori igazgatója, Dieter Kosslick kifejezetten meghívta a fesztiválra az AfD képviselőit, arra buzdítva őket, hogy nézzenek meg egy filmet a varsói gettó valóságáról. 

Mindegyiküknek kifizetem a jegyét

 - mondta Kosslick, akit akkoriban széles körben dicsértek a megjegyzéseiért.

A berlini filmfesztivál, amely Cannes és Velence után Európa egyik legnagyobb filmfesztiválja, február 15-én, csütörtökön a Small Things Like These című film világpremierjével nyílik meg.

Van Gogh mellett a frankofón napok is szinesítik Budaprest februárját

Fesztiváldíjas filmek sora érkezik a magyar mozikba a francia filmek szerelmeseinek.Bővebben--->