Az ukrajnai háború már több mint másfél éve húzódik anélkül, hogy a harctéren komolyabb megmozdulások történtek volna. Ebben a helyzetben a propaganda ugyanolyan hasznos fegyver lehet, mint a legmodernebb rakéták vagy tankok.

A Financial Timesnak adott interjújában Richard Barrons nyugalmazott brit tábornok – aki 2013 és 2016 között még a brit stratégiai parancsnokságot vezette – kijelentette, hogy Ukrajna most nem nyerheti meg az Oroszország elleni háborút, de 2025-re lehetségesnek tartja a győzelmet.

A jelenlegi ellentámadás nem fogja kiűzni Oroszországot az ukrán területekről, és nem valószínű, hogy a tél előtt sikerül felére csökkenteni a megszállt területek számát. Azonban a kijevi csapatok a három dél-ukrajnai orosz védelmi vonal közül az elsőt már lerohanták, Moszkva erői pedig túlterheltek, fáradtak és kevés a tartalékuk. Ha nem adják meg magukat, ez még sokáig elhúzódhat

 – magyarázta Barrons.

A nyugalmazott tábornok ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajnának több légvédelmi rendszerre és aknamentesítési eszközökre van szüksége, továbbá a lőszerellátás problémája csak részben oldódott meg, és a nyugati országokból érkező ellátás legalább 2024 közepéig nem fog növekedni.

A Barrons szerint csak valamivel kevesebb, mint egy év múlva lehet Ukrajna képes arra, hogy változtasson a felálláson, bár szerinte 2024 közepére a háború valószínűleg már véget fog érni. 

Ezeket talán figyelmen kívül hagyta Barrons

Richard Barrons hiába rendelkezik kétségtelenül rengeteg katonai tapasztalattal, és ismeri jól a háború mechanizmusait, az elemzésében a Money.it szerint több tényezőt is figyelmen kívül hagyott.

  • Az első, hogy délen, Zaporizzsja térségében az ukránok állítólag áttörték az első orosz védelmi vonalat, de rögtön utána megálltak, mivel két másik megerősített torlaszba ütköztek. 
  • Ha úgy van ahogy Barrons mondta, és Oroszországnak kevés lenne a tartalék, Kijev úgy is rosszabbul járna, tekintve a két ország közötti népességkülönbséget és a veszteségek arányát. 
  • A volt tábornok kijelentette, hogy Ukrajna csak 2024 közepén kap több lőszert, amikor Kijev becslései szerint az F-16-osoknak is használhatónak kellene lenniük. A lap szerint ez újabb hosszú hónapokig tartó elhúzódó háborút jelentene. 

Úgy gondolják, hogy Ukrajna most maximális erőfeszítéseket tesz a déli előrenyomulás érdekében, azzal a céllal, hogy minél nagyobb területet nyerjen vissza, mielőtt ősszel megkezdődnek a diplomáciai tárgyalások.

A legreálisabb cél Volodimir Zelenszkij számára a háború befagyasztása lehet a Krím-félsziget rakétatávolságon belül tartásával, figyelembe véve a 2024-es amerikai választásokat. A lap szerint ugyanis Joe Biden nem engedheti meg magának, hogy egy még mindig tartó konfliktussal találja szembe magát.