Barcelona La Salut negyedének lakói évek óta kénytelen megosztani a buszjáratukat a turisták tömegével. A buszjárat Antoni Gaudi Güell parkjánál áll meg, amely a Sagrada Famillia templom után a második legnépszerűbb látványosság a városban.

Számos európai turista gócponton a helyiek tiltakozással vagy xenofób matricákkal próbálnak fellépni az úgynevezett "túlturizmus" ellen. A spanyol város vezetése azonban újszerű taktikát választott: minden online térképről törölték a busz útvonalát – írja az Euronews.

A helyiek nagyon örülnek az unortodox megoldásnak.

Főként az idősebbek, akik a leginkább küzdöttek a tömegközlekedési eszközök folyamatos túlzsúfoltságával. A szolgáltatás ugyanis egy kompakt, mindössze 20 férőhelyes kisbusszal működik, amely elég kicsi ahhoz, hogy a szűk utcákon átférjen, de cserébe gyorsan megtelik.

De ki törölte az útvonalat a Google Térképről? Nos, azt hivatalosan senki nem erősítette meg, de úgy tűnik, hogy a helyi városvezetés a felelős érte. Albert Batlle, a városi tanács biztonságért és együttélésért felelős alpolgármestere elmondta: „Meg kellett szüntetnünk a 116-ra való hivatkozásokat az interneten". Ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a vezetőség állna a lépés mögött – de nem is cáfolta.

Valódi invázió keseríti a népszerű idegenforgalmi célpontokat

A covid elmúltával napjainkban újra dübörög a túlturizmus (overtourism), a népszerű helyeken (Amszterdam, Barcelona, Dubrovnik, Velence és még sok más városban) hömpölyög az embertömeg. A turisztikai szakértő az Economxnak elmondta: a városok számára mégis léteznek megoldási módok, rendelkezésükre állnak a különféle szabályozási lehetőségek.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->