Az insidethegames.biz portál idézte Pierre Moscovici vélekedését, aki a France Internek nyilatkozva beszélt a kiadások további növekedéséről. A párizsi kormány eredendően 1,7 milliárd eurónyi közpénzt szánt az ötkarikás játékokra, ám az összeg a legutóbbi időben is jelentősen megugrott a rendőröknek az olimpiával kapcsolatos bónuszok kifizetése miatt.

Csak ez az egy tétel mintegy 500 millió euróval emelheti a közszámlát.

A cikk szerint négy hónappal a nyári játékok rajtja előtt a rendezési költségek becsült összege körülbelül 9 milliárd euró, amelynek kisebb része állami pénz, nagyobb részét szponzorok, különböző magáncégek állják – írja az MTI. 

Kisöprik Párizsból a hajléktalanokat és a bevándorlókat 

Az utcákon élők elköltöztetését az állam szervezi, de hivatalosan nincs köze a közelgő nyári játékokhoz.

Az Euronews szerint mintegy 26 hajléktalan és illegális bevándorló érkezett Île-de-France-ból Orléans külvárosába kedden, akiket a szükségszállásként használt Olivet szállodában helyeztek el. A város polgármestere azt mondta, csaknem egy éve 500 embert helyeztek át a fővárosból anélkül, hogy őt erről hivatalosan tájékoztatták volna. A helyi lakosok szerint Párizs „kitakarítása” a közelgő olimpia miatt lett fontos.

Loiret prefektúra sajtóközleményben cáfolta, hogy „bármilyen kapcsolat lenne az olimpiai játékokkal”. Humanitárius szervezetek viszont „társadalmi tisztogatást” emlegetnek.

 

Ha az a szándék, hogy eldugják a nyomort és a hajléktalanokat Franciaország-szerte, anélkül, hogy több forrást adnának..., akkor ez humanitárius szinten nem igazán működik

– véli egy civil szervezet orvosa.

 

 

Az állam finanszírozza és szervezi ezeket a buszos transzfereket a párizsi régióból, de hivatalosan csak azoknak, akik szeretnék. Tíz célváros közül választhatnak a szociális szolgáltatások helyi tarifái alapján.