A Volkswagen és a belga Umicore csoport által alapított Ionway nevű új vegyesvállalat az ország déli részén fekvő Nysa városában hozza létre első gyártóüzemét – jelentette be szombaton a VW akkumulátorgyártó leányvállalata, a PowerCo.

A cél az olcsóbb gyártás, amely "mindenki számára megfizethetővé teszi az elektromos autókat" - mondta az Ionway főnöke, Thomas Jansseune a közlemény szerint.

Az Umicore már rendelkezik egy termelőüzemmel Nysában, ezen a telephelyen épül majd meg a Volkswagennel közös vállalkozásban működő üzem is. A termelés a tervek szerint 2025-ben indulna meg.

Az 1,7 milliárd eurós beruházással 2030-ig 900 munkahelyet hoznak létre az együttműködő felek. Lengyelország 350 millió euróval járul hozzá a beruházáshoz a régiónak nyújtott válságkezelő és átalakulásösztönző uniós támogatásból.

Az üzemben a Volkswagen elektromos autói akkumulátoraihoz szükséges katódokat állítják majd elő. Az üzem kielégítené a Volkswagen európai akkumulátorgyárai katódigényének túlnyomó részét. Az Ionway tervezi szállítani az ehhez szükséges alapanyagokat is egy másik, ezután megépítendő üzemből, amelynek a telephelyét még nem jelölték ki.

Több milliárd eurós befektetést bukott el Dél-Szlovákia

Nem épít akkumulátorgyárat a Volkswagen Nagysurányban (Érsekújvári járás) – írja négy forrásra hivatkozva a Hospodárske noviny. Bővebben --->