A „helyzettől függő gumiabroncs-kötelezettség” körmönfont fogalma egyszerűen annyit tesz, hogy ha egy baleset után kiderül, hogy nem volt a járművön téli gumi, akkor 

5 EZER EURÓS, AZAZ MINTEGY 2 MILLIÓ FORINTOS BÍRSÁGGAL IS BÜNTETHET AZ OSZTRÁK HATÓSÁG.

A téli időszakban kötelező téli gumihasználatot 2008. január elsején vezették be Ausztriában, és azóta november 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) között mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek részére.

A legfontosabb szempontok

A sokak által kedvelt úgynevezett négy évszakos gumik is használhatók, a legfontosabb kritérium a mintázat mélysége, amely a törvény szerint Ausztriában minimum 4 mm akár a négy évszakos, akár a téli gumikon – írja a Világunk.

A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük, csakhogy a hólánc kizárólag hóval teljesen borított úton használható.

Rendőri közúti ellenőrzés alkalmával a nem megfelelő gumiabroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik, de baleset esetén a büntetés akár az 5000 eurót is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről, ráadásul a biztosítók sem fizetnek ilyen esetben.

Bárhogy átmehetünk, de a felelősség minket terhel

Igaz, határátlépéskor nem ellenőrzik, de az autópálya melletti parkolókban számíthatunk szúrópróbaszerű rendőri ellenőrzésre.