Oroszország az F-16-os vadászgépek Ukrajnának való átadását a NATO előre megfontolt jelzésének fogja tekinteni a nukleáris szférában – mondta Szergej Lavrov a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjújában.

Az orosz külügyminiszter kiemelte, hogy az F-16-os vadászgép a fő hordozóeszköznek számít a NATO úgynevezett közös nukleáris missziójában. A repülők átadása Lavrov szerint jól mutatja, hogy

az Egyesült Államok és a NATO szó szerint bármire készen áll Ukrajnában.

Azonban a politikus hangsúlyozta, hogy az F-16-osok szállítása se változtatná meg a fronton a helyzetet. Mivel ezeket a repülőgépeket ugyanúgy meg fogják semmisíteni, mint a NATO-országok által Ukrajnának átadott egyéb fegyvereket – írja az MTI.

Küszöbön a nukleáris háború?

Az interjúban előkerült, hogy Oroszország a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták telepítésére vonatkozó egyoldalú moratóriumának visszavonásán túlmenően is  tehet lépéseket a nukleáris elrettentés terén.

Lavrov reméli, hogy a taktikai nukleáris fegyverekkel végrehajtott orosz-belorusz gyakorlatok „észhez térítik" a Nyugatot. 

Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő szerint a nemzetközileg elismert orosz területek bombázását megengedő NATO nyilatkozatok új szintre emelik a feszültséget. 

NATO katonák

Jens Stoltenberg, Észak-atlanti Szerződés Szervezete megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott konferencián elmondta:

az Ukrajnának nyújtott külföldi katonai segítség mintegy 99 százaléka a NATO-tagállamoktól származik,  de eddig a megtámadott ország területére volt korlátozva ezen fegyvereknek a használata

 NATO főtitkára kiemelte, hogy megváltozott a háború jellege, Moszkva az ukrán határ közelében helyezte el a fegyvereit és lőszerraktárait. Ezért Stolenberg szerint

itt az ideje bizonyos korlátozások átértékelésének, és lehetővé kellene tennünk Ukrajnának, hogy a nemzetközi jog alapján védekezhessen. Ez magába foglalja az orosz célok elleni, orosz területeken való támadásokat is

Sajtóértesülések szerint a a prágai tanácskozáson előkerült a NATO katonák – a megtámadott ország haderejének kiképzése céljából – Ukrajnába való kiküldésének a kérdése.

Füstbe ment terv?

Marija Zaharova, orosz külügyi szóvivő szerint a nyugati vezetők Ukrajnába vezényelt katonai kontingenseket emlegető nyilatkozatai azt mutatják, hogy   az országra vonatkozó eredeti tervük teljes kudarcot vallott. 

A politikus szerint az ukrán polgárok:

túszai és most már áldozatai is lettek ennek az Amerikai Egyesült Államok által vezetett NATO-kalandnak

Dmitrij Peszkov szerint a NATO vezetők nyilatkozatai mutatja, hogy a szövetség tagállamai is folytatni akarják Oroszország elleni háborút. 

A Kreml szóvivője gyakorlatilag megvédte az Oroszországgal szembeni szankcióknak ellenálló magyar kormányt.

- Ez a függetlenség nem mindenkinek tetszik Brüsszelben, ezért mind Orbánt, mind az egész magyar vezetést leplezetlen nyomás alá helyezik, ami szerintem egészen példátlan - tette hozzá.

Peszkov elkerülhetetlen következményeket helyezett kilátásba a feszültség fokozásának útjára lépő országokkal szemben.