Az ukrajnai zaporizzsjai erőmű elleni újabb dróntámadás jelentősen növelte egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát - figyelmeztetett az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ).

A NAÜ vasárnap azt közölte, hogy egy drón robbant fel a reaktor 6-os épülete közelében, bár nem veszélyeztette az erőmű biztonságát, de ez a komoly incidens alááshatja a reaktor szigetelő rendszerének épségét - írja az euronews.com. 

A NAÜ nem pontosította, hogy a drón melyik oldalról érkezett.

Rafael Grossi, a szervezete vezetője a vasárnapi dróncsapást meggondolatlannak nevezte, és óva intette a harcoló feleket az erőmű elleni akcióktól.

Az atomerőművek elleni támadásokból senkinek sem származhat katonai vagy politikai haszna. Ezek a támadások tabuk

- mondta Rafael Grossi, felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amellyel veszélyeztetnék a nukleáris létesítmények védelmét szolgáló alapelveket.

Oroszország még a háború elején foglalta el az erőművet, melyet 2 éve megszállás alatt tart. Az erőmű jelenleg nem termel áramot.

Az orosz média az ukrán erőket hibáztatta. Az ukrán titkosszolgálat viszont hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem vesz részt semmilyen fegyveres provokációban a jogellenesen megszállt állomás területén, és azt állította, hogy ez egy szimulált csapás lehetett orosz részről.

Ukrajnának semmi köze a zaporizzsjai atomerőműben vasárnap történt incidensekhez

- jelentette ki vasárnap Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, aki az MTI idéz az Ukrajinszka Pravda hírportál alapján.

A szóvivő hozzátette: 

Az ukrán atomerőmű területén elkövetett orosz támadások, ideértve az utánzott támadások (...) a megszállók jól ismert törvényszegő gyakorlatai.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója az X-en arról írt, hogy a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja erőmű a legnagyobb Európában.

Az orosz erők röviddel a 2022. februári teljes körű inváziójuk megindítása után foglalták el, és azóta is megszállva tartják. A NAÜ-nek szakértői csoportja tartózkodik Zaporizzsjában.