A nukleáris technológiák fontos szerepet játszhatnak a tiszta energiára való átállásban, az atomenergia ugyanis a második legjelentősebb alacsony kibocsátású villamosenergia-forrás a vízenergia után – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtökön, az első nukleáris csúcstalálkozón felszólalva.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: ahhoz, hogy az atomenergia jelentősen hozzájáruljon a klímasemlegességi célkitűzések megvalósításához, a legfontosabb feladat az új befektetések biztosítása és felgyorsítása.

A versenyképesség biztosítása érdekében az atomenergia megbízható stabilizáló ereje lehet a villamosenergia-áraknak

– fogalmazott az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének elnöke. Tájékoztatása szerint noha a nukleáris energia jelenleg a globális villamosenergia-mix 9 százalékát teszi ki, előrejelzések szerint a nukleáris kapacitás több mint kétszeresére nő 2050-re.

„A megújuló energiaforrások túlnyomórészt az atomenergiával egészülnek ki, és 2050-re az Európai Unió villamosenergia-termelésének gerincét képezik majd” – vázolta a jövőt von der Leyen, majd arról tájékoztatott, hogy jelenleg az atomenergia 22 százalékos részesedésével még mindig a legnagyobb villamosenergia-forrás az EU-ban. Az arány lényegesen elmarad az 1990-es években elért szinttől, amikor az atomenergia termelte Európa villamosenergiájának egyharmadát.

Orbán Viktor az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. március 21-én
Orbán Viktor az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. március 21-én
Kép: AFP / Kenzo TRIBOUILLARD

55 százalékos üvegházhatású gázkibocsátás csökkenés 2030-ig

Ahhoz, hogy az EU teljesítse a párizsi klímamegállapodásban kitűzött célokat – amely szerint 2030-ig legalább 55 százalékkal kívánja csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest –, arra van szükség, hogy az atomenergia villamosenergia-biztonsághoz való hozzájárulását a kormányok megfelelően értékeljék és támogassák.

A német politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy az atomenergia a villamosenergia-előállítás területe mellett a szén-dioxid-mentesített hő biztosítására vagy az alacsony kibocsátású hidrogén szállítására is alkalmazható. Véleménye szerint, tekintettel az éghajlati kihívások sürgősségére, az országoknak alaposan meg kell fontolniuk a meglévő atomerőművek élettartamának meghosszabbítási lehetőségeit, mielőtt „lemondanának erről az alacsony kibocsátású villamosenergia-forrásról”.

A meglévő nukleáris létesítmények biztonságos üzemeltetésének meghosszabbítása az egyik legolcsóbb módja a tiszta energia nagyarányú biztosításának, ugyanis költséghatékony utat biztosíthat a nettó nulla kibocsátás irányába

– hangsúlyozta von der Leyen. Végezetül a nukleáris technológiák innovációjának fontosságát hangsúlyozva a kis moduláris reaktorok (SMR) szerepét emelte ki mint „ígéretes technológiát”. Közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentkezett az atomcsúcsról: „tiszta, olcsó és biztonságos. Magyarország a nukleáris energiatermelés élvonalában!”