Arzén- és higanynyomokat találtak Marianna Budanova testében – ezt Valerij Kondratyuk nyilatkozta az NV ukrán hírportálnak. Kondratyuk 2015 és 2016 között a Hírszerző Főigazgatóságot, 2020 és 2021 között pedig az Ukrán Külügyi Hírszerző Szolgálatot vezette. 

Az információt az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságán dolgozó volt kollégáitól kapta.

Kedden olyan információk láttak napvilágot, hogy az eredeti célpont Kirilo Budanov, az Ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerző Főigazgatóságának (GUR) vezetője volt, de végül felesége lett az áldozat. A háttérben minden bizonnyal az orosz titkosszolgálat állhat. Ami azt is jelenti, hogy

az orosz kémeknek a háború 2022-es kirobbanása óta most először sikerült ilyen magas rangú célpont közelébe kerülniük.

Kondratyuk azt is hozzátette, hogy a Hírszerző Főigazgatóság több alkalmazottjánál is észleltek mérgezéses tüneteket. Elmondása szerint magas rangú tisztviselőkről van szó, akik az Oroszországgal kapcsolatos műveletekért felelősek. Az információt már több helyről is megerősítették. 

Közben a hírszerzés szóvivője, Andrij Juszov is nyilatkozott, aki elárulta, hogy a mérget valószínűleg Budanova ételébe tették. Arra a kérdésre, hogy miért éppen őt támadták meg, a szóvivő annyit válaszolt: – Azért a feleség volt a célpont, mert a parancsnokot közvetlenül képtelenség elérni.

Sajtóértesülések szerint Marianna Budanova válságos állapotba került, de túlélte a támadást és lassan elhagyhatja a kórházat. Az Euronews tudósítása szerint a fiatal nő amellett, hogy az egyik legfontosabb ukrán tiszt felesége, Vitalij Klicsko kijevi polgármester tanácsadója is. Ezen kívül pedig 

egy igazi háborús influenszer

és aktívan jelen van a közösségi médiában. Nyilvános X-fiókjának követőszáma jelentősen megugrott az elmúlt másfél évben. Nemrég például azt írta az oldalán, hogy ,,Ukrajna a teljes győzelméig folytatni fogja az oroszok gyilkolását, a világ bármely pontján."

A hatóságok is teljesen biztosak abban, hogy szándékos mérgezés történt. Úgy vélik, hogy az ominózus nehézfémekkel, amik Marianna Budanova tüneteit is okozzák, soha nem lehet kapcsolatba kerülni a mindennapi életben, sőt: még a katonaság sem használja. Az ügyben emberölési kísérlet miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.