A dél-amerikai országban jelenleg 276 százalékos infláció tombol. Emiatt időtlen stratégiának tűnt, hogy sokan dollárra váltják a helyi valutát. Sokan azonban még egy ennél is hatékonyabb módszerrel kezdték megvédeni a pénzüket a romlástól: kriptovalutába fektetik.

Jelenleg Argentínában az egyik legnagyobb a kriptopénzek forgalma, az elmúlt 20 hónapban azonban a Bitcoin-vásárlások megközelítették a valaha volt legmagasabb heti értéket az egyik helyi kriptopénzváltóban, a Lemonban, amely az egyik legnépszerűbb az ország kiskereskedelmi vásárlói körében – írja a Bloomberg.

Miközben Javier Milei argentin elnök gazdasági „sokkterápiát” folytat, addig a lakosság azt keresi, hogyan élhetné túl a recessziót és az inflációt. Az argentin peso dollárra váltása évtizedeken át bizonyult a legbiztonságosabb menedéknek.

Csakhogy zöldhasúak felvásárlása veszített a vonzerejéből, miután az általánosan használt párhuzamos árfolyamon 10 százalékkal erősödött a fizetőeszköz a dollárral szemben, miközben a Bitcoin ugyanebben az időszakban 60 százalékkal erősödött.

A Lemon a március 10-ével véget ért héten közel 35 ezer ügyfél tranzakciót regisztrált Bitcoin vásárlásra, ami a duplája a tavalyi heti átlagnak. Hasonló folyamatot figyeltek meg a többi nagy argentin tőzsdén is.

Az elmúlt hetekben erősödő peso egyik fő mozgatórugója, hogy Milei szigorúan kézben tartja a forgalom lévő pénz mennyiségét, és azt nem engedi nőni, miközben a központi bank a készpénz dollárkészletét újratermeli.

A Bitcoin és az Ether volumene 2024-ben eddig tízszeresére nőtt a Belo nevű argentin digitális pénztárcánál.

 

 

 

Visszatért a befektetők hite, hatnak Milei brutális reformjai

A bajba jutott argentin piacok ma már arra tesznek, hogy az ország korlátokat nem ismerő, liberális vezetője, Javier Milei ki tudja húzni a gazdaságot a válságból.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->